Muče vas neugodni mirisi iz hladnjaka? Rješenje je – toaletni papir

Nakon dugog dana na poslu, posljednja stvar za koju ste raspoloženi je val mirisa koji dolaze iz vašeg hladnjaka. Može biti iznenađujuće teško održavati hladnjak svježim i bez mirisa.

Jeste li očistili posudu za skupljanje tekućine i obrisali sve police, ali se i dalje niste uspjeli riješiti tog neugodnog mirisa? Evo prijedloga: pokušajte staviti novu rolu toaletnog papira na stražnju stranu polica hladnjaka. Možda zvuči ludo, ali upijajuća svojstva toaletnog papira pomoći će u upijanju mirisa.

Najčešći izvor smrada je neka mala zaboravljena voćka, proliveni sok ili zaboravljena posudica s ostacima hrane gurnuta u stražnji dio hladnjaka.Mirisi mogu biti uzrokovani i prevelikom vlagom te curenjem freona ili amonijaka. Prije svega provjerite jeste li očistili hladnjak i riješili sva potencijalna curenja ili eventualne probleme s motorom. Ako je miris i dalje prisutan, pokušajte s toaletnim papirom.

Toaletni papir je neophodan za hvatanje mirisa

Da bismo razumjeli kako toaletni papir može apsorbirati mirise, važno je prvo razumjeti zašto se mirisi često zadržavaju u hladnjaku. Kad nešto ima miris, to je zato što ispušta male molekule. Ove molekule putuju kroz zrak prije nego što stignu do vašeg nosa, stimulirajući tamošnje receptore mirisa.

Ello on Unsplash

U zraku koji je topao ili vlažan, vaš nos je još osjetljiviji i mirisi se mogu širiti još brže. Hladnjak možda nije topao, ali je sigurno vrlo vlažan. Vlažno i tamno okruženje, zajedno sa starom hranom, šećerima i bakterijama, čini ga savršenim tlom za razmnožavanje svih vrsta neugodnih mirisnih čestica, koje se vežu s molekulama vode i lebde u vašem hladnjaku dok ne otvorite vrata.

Iz očitih razloga, toaletni papir je dizajniran da bude izuzetno upijajući. Međutim, ne upija tekućine samo u kontaktu; može ih povući i iz okolnog zraka. Ako ste ikada dodirnuli rolu toaletnog papira u svojoj kupaonici nakon tuširanja, mogli biste primijetiti da je pomalo vlažna. Stavljanje čiste rolne toaletnog papira u hladnjak apsorbirat će dio unutarnje vlage, a s njom i one smrdljive čestice.

Savjeti za korištenje toaletnog papira u hladnjaku

Ako namjeravate isprobati ovaj trik, koristite čistu i svježu rolu toaletnog papira. Nemojte uzimati stari smotuljak iz kupaonice jer vjerojatno sadrži čestice iz spreja za ispiranje WC školjke, poznate kao aerosolni efekt, a ne želite da te čestice budu u blizini vaše hrane.

nrd on Unsplash

Toaletni papir bez mirisa također je najbolji kako biste izbjegli da vaš hladnjak miriše na “polja lavande” ili “svježe rublje”. Nakon što ste nekoliko dana pustili toaletni papir da upije mirise, zamijenite rolu. Ako ona nije previše vlažna ili smrdi nakon što je stajala u hladnjaku, nema razloga zašto je ne možete prenijeti za korištenje u kupaonici, piše House Digest.

Kako biste toaletnom papiru dali još veću moć u borbi protiv neugodnih mirisa, možete ga upariti s kutijom sode bikarbone ili čak nanijeti pastu od sode bikarbone izravno na smotuljak. Kako toaletni papir privlači vlagu, alkalna soda bikarbona će neutralizirati kisele mirise. Ako vam se sviđaju rezultati u vašem hladnjaku, pokušajte staviti rolu toaletnog papira i u druga područja sklona neugodnim mirisima, poput ormara i podruma.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner