Mrak Taritaš o tragediji mlade žene u Osijeku: “Ubijena je službenim pištoljem. MUP treba pokrenuti unutarnju kontrolu”

Autor:

29.09.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi „Odgovornost Uprave HEP-a za aferu plin za cent' govorila je Anka Mrak Taritas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Čelnica Glasa i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u petak da afera ‘plin za cent’ pokazuje način na koji premijer Andrej Plenković već dva mandata upravlja državom koju doživljava kao osobni bankomat.

“Na zadnjem aktualcu pitala sam premijera za aferu ‘plin za cent’ i rekao je da je bila greška, a bojim se da je cijela ova Vlada i način na koji Plenković upravlja našom zemljom jedna velika greška”, istaknula je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Premijer po njezinim riječima taj problem ne želi riješiti jer smatra da nije problem kupiti za 47 eura i prodati za jedan cent i tako napraviti velike gubitke za državu, ali i ne smije “jer ga netko tako čvrsto drži za vrat”.

“Afera ‘plin za cent’ je slika načina na koji u dva mandata upravljate državom. Državu doživljavate kao osobni bankomat i nemate nikakav problem napraviti štetu državi”, poručila je premijeru.

Naglasila je da će postavljati pitanja sve dok akteri afere ne podnesu odgovornost, političku, ali i onu drugu. Ustvrdila je pritom da je glavna odgovornost na premijeru Plenkoviću.

O Hrvoj Šipek

Za raspravu o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek rekla je da je bila neugodna te je osjećala susramlje i misli da ona jedva čeka svibanj iduće godine kada će biti razriješena i kada će sve to ostaviti nekom drugom.

Njezinu tvrdnju da se u aferi ‘plin za cent’ provode izvidi popratila je komentarom. “Ako nešto želite riješiti, onda riješite, a ako ne želite, onda nalazite 122 razloga zašto ne rješavate”.

O ubijenoj studentici u Osijeku

Osvrnula se i na slučaj ubojstva osječke studentice, kazavši da nema nikakvih dilema da MUP treba pokrenuti unutarnju kontrolu.

“Mlada žena je ubijena, a nije počinila samoubojstvo kako je policija prvo rekla. Kada se dogodi da službena osoba iz službenog pištolja, koji je tom mladom policajcu kupljen iz državnog proračuna, ubije mladu ženu, onda je odgovornost na svima, ne samo na tom policajcu nego i na njegovom šefu, cijeloj službi i, na kraju, ministru”, upozorila je.

Smatra da šef osječke policije ne može reći ‘on se malo hvalio’ jer to pokazuje alarmantno stanje u službi. Kada se nešto dogodi u policiji, napominje, interes države i ministra mora biti da se odmah rasvijetli i riješi, a ne da se stvari zamagljuju.

“Neće i ne smiju zaboraviti jer je ta mlada žena ubijena službenim pištoljem policajca 22. rujna, na dan kada se sjećamo one velike strahote koja se dogodila na zagrebačkom sudu. Interes je ministra da se ništa ne skriva, da se odmah sve rasvijetli, a ne da su ovako drugi put dali pljusku svim ženama i poručili ‘pa, nije to baš važno’”, upozorila je Mrak Taritaš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.