MRAK TARITAŠ ‘Amsterdamska koalicija najžešća je proeuropska opcija’

HINA/ Daniel SPONZA

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na završnom skupu Amsterdamske koalicije za Europske izbore koji je u četvrtak navečer održan u Puli, još jednom je ponovila kako je ova koalicija najžešća proeuropska opcija koja se zalaže za otvorenu, naprednu i europsku Hrvatsku koja štiti svoje građane.

Ustvrdivši da premijer Andrej Plenković želi od svojih ministara napraviti, kako je rekla “oštećenu robu da bi on bio najvažniji”, Mrak Taritaš je kazala da HDZ generira jednu aferu za drugom. “To je za njih očito već normalno, ali u normalnoj državi ti ljudi bi već odavno bili udaljeni iz javnog života”, dodala je.

“To ide njemu na dušu, premijer se okružio ministrima koji idu iz afere u aferu. Taman kada zatvori jednu, otvara se druga afera, najprije s ministricom Žalac, zatim s ministrom Marićem a sada s potpredsjednikom Vlade Tolušićem. U jednoj pristojnoj zemlju predsjednik Vlade bi se već odavno zahvalio takvim ministrima”, rekla je  predsjednica GLAS-a Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je kako bi i on, da je kojim slučajem rođen u Istri i da živi u ovoj županiji, bio član IDS-a.

Dodao je kako ‘HDZ melje sve političke stranke’ jer su sve stranke koje su bile s HDZ-om u bilo kakvoj koaliciji, a među njima je i, kako je rekao, “nažalost i HSS”, praktički nestale.

“Upravo zato ne iznenađuju nas otvoreni napadi na nas čelnike stranaka Amsterdamske koalicije, jer nas naprosto ne mogu kupiti. Nadam se će građani Hrvatske imati konačno razloga za zadovoljstvo nakon ovih, ali i nakon idućih parlamentarnih izbora jer ćemo mi preuzeti odgovornost i Hrvatska će drugačije izgledati i biti bolja”, rekao je Beljak.

Valter Flego, IDS-ovac koji je prvi na listi Amsterdamske koalicije za Eurospki parlament kazao je kako je Istarska županija ‘ne samo korak, već više od koraka ispred ostatka Hrvatske zbog svojih građana’, dodavši da to ‘očito nekome smeta’.

“Okupili smo se u ovu Amsterdamsku koaliciju jer smo razočarani u kojem smjeru ide Hrvatska, razočarani smo brojkama, načinom života i standardom. Stoga držim kako 26. svibnja imamo zapravo referendum protiv nesposobne HDZ-ove vlasti i na njemu, uz pomoć građana, možemo pobijediti”, zaključio je Flego.

Napominje da je ova koalicija “lice jedne otvorene, napredne, tolerantne i progresivne Hrvatske”.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je kako Amsterdamska koalicija iz Pule želi poslati jednu dobru poruku cijeloj Hrvatskoj kroz projekt  tolerancije, prosperiteta i, kako je rekao, ‘otpora sve jačem bujanju šovinizma i nacionalizma’.

“To je ono što mi ne želimo u našem društvu, to je ono čemu se Istra uvijek suprotstavljala, jer ovo što se danas događa i razina vulgarnosti koje pojedinci koriste na temu nacionalizma, samo kako bi dobili prostor u medijima, ravno je katastrofi”, ustvrdio je Miletić. Predsjednik IDS-a smatra da je Hrvatska prema vrijednostima i ekonomskim slobodama, na dnu Europe.

Komentiraj