Možemo! uoči Međunarodnog prazinka rada: “Jednaki i dostojanstveni uvjeti za sve radnike u Hrvatskoj”

Autor:

30.04.2023., Zagreb - Saborske zastupnice Sanda Bencic i Jelena Milos te jedan od glavnih ljudi stranke Mozemo, Gordan Bosanac, govore o temi radnickih prava i cijeni rada u Republici Hrvatskoj.  Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Možemo! traži jednake i dostojanstvene uvjete za sve radnike u Hrvatskoj – domaće i strane, samo tako ćemo jamčiti da cijena rada ne pada nego raste, poručili su u nedjelju iz te stranke povodom sutrašnjeg Međunarodnog praznika rada.

Po cijeni rada na dnu smo EU, a od nas su gore samo Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Zbog izostanka politika koje bi poboljšale kvalitetu života, građani odlaze iz zemlje, a nedostatak radne snage Hrvatska dijelom rješava zapošljavanjem stranih radnika koji često rade u lošijim uvjetima, a u nekim slučajevima se njihov rad i zloupotrebljava, poručuje Možemo u nedjelju u priopćenju.

“Nužno je da u RH osiguramo dostojanstvene i jednake uvjete rada i socijalne zaštite za sve radnice i radnike, neovisno o tome otkud dolaze”, istaknuli su na konferenciji Jelena Miloš, Sandra Benčić i Gordan Bosanac.

Jedan od načina na koji se dugoročno rješava pitanje nedostatka radne snage je kroz podizanje cijene rada, naročito onih u lošije plaćenim sektorima. Hrvatska izvan javnog sektora ima samo dva sklopljena granska kolektivna ugovora te je potrebno jačati gransko kolektivno pregovaranje, naročito u privatnom sektoru, poručuju.

Upozoravaju i na slab ili nikakav nadzor nad primjenom kolektivnih ugovora. Hrvatska u sektorima graditeljstva i ugostiteljstva, dvije grane koje imaju velik broj stranih radnika i proširene kolektivne ugovore koji se odnose na sve radnike u tom sektoru, ne nadzire poštuju li se kolektivni ugovori.

Važnost boljeg reguliranja rada stranaca

Možemo ističe i važnost boljeg reguliranja rada stranaca koji su često žrtve neprijavljenog rada, rade za niže plaće od domaćih radnika i smješteni su u lošim uvjetima.

Gordan Bosanac ističe kako se samo ove godine očekuje više od 120 tisuća radnih dozvola za strance, više od 20 tisuća ih je u Zagrebu. Po prvi puta, jasno je da postoji velik broj dolazaka stranih radnika, a naše je društvo na  to nepripremljeno jer ne postoje politike imigracije na razini RH, ni politike integracije za te ljude.

Vlada treba izmijeniti Zakon o strancima na način da konačno počne planirati potrebe za zanimanjima i profile radnika koji nedostaju, a onda omogući stranim radnicima da se što duže zadrže u Hrvatskoj kroz produženje radnih dozvola i integraciju, rekla je Miloš.

Iz Možemo! poručuju i i da bi se tzv. agregatori trebali isključiti s popisa poslodavaca jer su oni zapravo posrednici i ne mogu garantirati posao već bi umjesto toga digitalne platforme trebale direktno ishoditi dozvole za boravak i rad stranaca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.