Moulin Rouge zbog pritisaka s raznih strana odustaje od dugogodišnje točke sa zmijama

Autor:

Ilustracija Pixabay

 Poznati pariški kabaret Moulin Rouge u utorak je izvijestio da, pod pritiskom gradskih vlasti i grupa za obranu prava životinja odustaje od dugogodišnje točke sa zmijama u spremniku s vodom na pozornici. 

U svakodnevnoj predstavi plesačica ulazi u golem prozirni spremnik s vodom i izvodi akrobatsku točku s dva velika pitona koji pritom nastoje održati glave iznad vode.

Uprava Moulin Rougea još u ožujku je obećala da će ukinuti točku.

U pismu što su ga kabaretu tada uputili gradski dužnosnici stoji da je riječ o zaštićenim vrstama pitona iz jugoistočne Azije i da se radi o kopnenim životinjama kojima nije mjesto u vodi.

Aktivisti za zaštitu životinja istaknuli su da je okrutno na taj način u vodi mučiti kopnene zmije. U predstavi se, kazali su, koriste dvije zmije, mrežasti i indijski piton, zaštićene vrste koje žive na kopnu.

“Svjesni smo važnosti dobrobiti životinja, stoga će Moulin Rouge ukinuti predstavu sa zmijama”, objavila je u ožujku uprava, dodavši da je pitanje poštovanja prema životinjama oduvijek bilo od velike važnosti za ustanovu te da više neće koristiti životinje u točkama s plesačicama na pozornici.

Povijesni potez

Kabaret “najavljuje trajni prekid nastupa sa zmijama od utorka 9. svibnja”, stoji u objavi.

Uprava Moulin Rougea ranije je najavila da će tijekom 2024. ukinuti i sve ostale točke u kojima se koriste žive životinje. Odluka je uslijedila nakon kampanje aktivista, žestokih prosvjeda i peticija.

“Ovo je povijesni potez” koji “ide u pravome smjeru kada je posrijedi ukidanje zatočeništva životinja u Francuskoj”, rekla je Amandine Sanvisens iz grupe Paris Animaux Zoopolis (PAZ).

Prošle godine uprava kabareta je za Le Parisien izjavila: “Nikada nismo niti kanimo zlostavljati životinje.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.