Živi zid te odvjetnica nedavno deložirane obitelji Milanović iz Brkača kraj Motovuna podnijeli su kaznene prijave riječkom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv 18 osoba, među kojima je i nekoliko istarskih sudaca, javnih bilježnika te vlasnika ili djelatnika kreditno-štednih zadruga, među kojima je i troje osoba s austrijskom adresom.

Osmeročlana obitelj Milanović iz Brkača ljetos je deložirana, a nakon nešto manje od mjesec dana vraćena u svoj dom u Brkaču nakon što je sud naložio deložaciju obitelji zbog toga što nije vratila kredit RBA štedionice, koja ih je potom ovršila. Riječ je o kreditu od 80 tisuća eura podignutom prije petnaest godina. Ljetos je događaj zbog sukoba policajaca i prosvjednika izazvao veliku medijsku pozornost, a obitelj tvrdi da je dosad ukupno vratila 200 tisuća eura. No, dodaju, kad su prestali plaćati, štedionica im je ovršila kuću i potom je prodala RBU nekretninama iz iste grupacije.

Predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je na konferenciji za novinare da slučajevi zbog kojih se podnosi ova kaznena prijava pokazuju kako Hrvatska nije pravna država, već u njoj vlada “debela sprega države i mafije”, a umjesto da obrani svoje građane od nezakonitog djelovanja austrijskih kreditnih zadruga, hrvatska je država svoje građane žrtvovala.

“Kada bi se željelo zaustaviti ove nezakonite djelatnosti na štetu hrvatskih građana koji ostaju bez svojih domova i imovine, trebalo bi udariti u samu srž hrvatskog pravosuđa. Ovo je jedna od grana pravosudne mafije, grubo kršenje procedura, stradavanje hrvatskih građana, pljačka i otimačina. Zapravo, to je totalna otimačina koju si ni jedna država ne bi trebala dozvoliti”, poručio je Sinčić.

Kaznena prijava, navode u Živom zidu, stiže na adrese ukupno osamnaestero osoba, od sudaca i odvjetnika do djelatnika zemljišno-knjižnih odjela.

Odvjetnica Ivana Buić je rekla kako ipak vjeruje u konačnu pobjedu pravne države, iako se slične kaznene prijave podnose već pet godina širom Hrvatske, ali se na osnovu njih dosad ništa nije poduzimalo.

“Jedino što u ovom trenutku mogu reći – neka institucije rade svoj posao. To je moje, to je ono što imam za reći”, izjavila je novinarima odvjetnica obitelji Milanović Ivana Buić.

Vijećnik Živog zida u Skupštini Istarske županije Damir Grünbaum podsjetio je na deložaciju obitelji Milanović u lipnju ove godine, kada je 80 policajaca blokiralo cestu pa su se turisti pitali radi li se o nekom terorističkom napadu.

“O toj su deložaciji bili obaviješteni i istarski župan i direktor županijske Turističke zajednice, ali je nažalost izostala njihova bilo kakva podrška”, ustvrdio je Grünbaum, i podsjetio da su austrijske kreditne zadruge u Hrvatskoj plasirale 300 kredita u vrijednosti od 500 milijuna eura, što je dosad bilo razlogom deložacije više od 200 obitelji.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac nazvao je hrvatsko pravosuđe rak-ranom hrvatskog društva, te ustvrdio da ni u Saboru ne postoji volja za rješavanje problema ovrha koje pokreću austrijske zadruge, iako je dokumentacija o svom tom djelovanju dostupna. Osim toga, u Živome zidu drže kako do ovoga uopće ne bi došlo da su institucije reagirale na vrijeme primjenjujući odredbe već postojećeg Zakona o deviznome poslovanju. Time bi se, smatraju oni, zaustavilo i nezakonito poslovanje štedionica u slučaju Milanović.

Komentiraj