Most uskoro upućuje zahtjev za opoziv Kujundžića, očekuje izvanrednu sjednicu Sabora

Mostov politički tajnik Nikola Grmoja u četvrtak je najavio da će njegova stranka uskoro u saborsku proceduru uputiti zahtjev za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, a suprotno stavu vladajućih tvrdi kako o tom prijedlogu Sabor treba raspravljati na izvanrednoj sjednici.

“Smatramo da na temelju zahtjeva za opoziv, prema Poslovniku, moraju sazvati izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bismo o tome raspravljali. Naši građani više ne mogu čekati reforme u zdravstvenom sustavu, Kujundžić nije ništa napravio i mora otići”, izjavio je Grmoja novinarima.

Reagirao je time na raniji stav predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da zbog Mostova zahtjeva ne treba održavati izvanrednu sjednicu Sabora tijekom ustavne ljetne stanke u saborskom zasjedanju.

“Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki unutar 30 dana. Međutim, imamo odredbu u Poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru”, kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima.

Najavio je da će upit o tome treba li savati izvanrednu sjednicu poslati Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu. To što oporba nema 76 ruku za sazivanje izvanredne sjednice Jandroković tumači kao potvrdu da se ona onda ne treba ni održati, nego pričekati jesenje zasjedanje.

Grbin: HDZ spreman na najgrublji način kršiti Ustav

SDP-ovac Peđa Grbin takvu tvrdnju predsjednika Sabora smatra izuzetno zabrinjavajućom jer, kako tvrdi, pokazuje da je HDZ na najgrublji način spreman kršiti Ustav kako bi “zaštitio vojnika partije Kujundžića”.

“Kada Ustav govori o pitanju povjerenja članu Vlade, kaže da se o tome mora provesti rasprava i glasovanje u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga saboru. Ustav ne spominje iznimku, primjerice, u vidu godišnjeg odmora zastupnika, pa bi bilo jako dobro da ga predsjednik Sabora pročita prije nego si dopusti ovakve izjave”, izjavio je Grbin novinarima.

“Ako vladajuća većina odluči ignorirati Ustav i ne sazvati sjednicu da bi se raspravilo o povjerenju Kujundžiću, bit ćemo primorani obratiti se Ustavnom sudu jer se u tom slučaju radi o jednom od najgorih kršenja Ustava u modernoj hrvatskoj povijesti”, najavio je.

Inače, prema Ustavu, kada se u saborsku proceduru uputi zahtjev za opoziv člana Vlade, on se automatski uvrštava u dnevni red i počinju teći proceduralni rokovi u kojima se Vlada treba u roku od osam dana očitovati o tom zahtjevu, a Sabor tu točku treba raspraviti najranije sedam, a najkasnije 30 dana od podnošenja zahtjeva za opoziv.

Komentiraj