HINA/ Dario GRZELJ

Most u javnu raspravu uputio izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca

Most nezavisnih lista izvijestio je u četvrtak da je u javnu raspravu uputio prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koje bi osigurale da podaci iz Registra stvarnih vlasnika tvrtki budu dostupni čitavoj javnosti, a ne samo državnim tijelima koja se bave pranjem novca i istražuju financiranje terorizma.

Svatko ima legitiman interes za pristup informacijama iz Registra, rekao je na konferenciji za novinare zastupnik Mosta Tomislav Žagar navodeći da bi ti podaci trebali biti objavljeni na internetskim stranicama Fine u lako pretraživom obliku, uz besplatan pristup.

Građani tako ne bi morali podnositi zahtjeve i time biti podložni autocenzuri, čekanju i diskreciji državnih službenika, objasnio je Žagar.

Zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ističe kako je Most svim nevladinim udrugama koje se bave područjem koje uređuje Zakon poslao predložene izmjene i pozvao ih da upute primjedbe na njih.

Tim izmjenama idemo u smjeru transparentnosti i protiv korupcije, rekao je Grmoja i pohvalio se aktivnostima Mosta.

Od četiri prijedloga u javnoj raspravi, svi su Mostovi, ta je stranka lani u proceduru uputila ili najavila 21 zakonski prijedlog, dok je HDZ, kao oporba Vladi Zorana Milanovića, uputio pet prijedloga, naveo je Grmoja,

Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma Hrvatski je sabor donio u listopadu.

Komentiraj