Monodrama ‘Down, by Law’ će biti izvedena i 17. svibnja

Autor:

FOTO: Karlo Čargonja

Monodrama ‘Down, by Law’ autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Jelene Lopatić, premijerno je izvedena u utorak (15. svibnja) u prostoru Delta 5 (bivša zgrada Ivexa) s početkom u 19.30 sati.

Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji riječkog ‘Zajca’ i Umjetničke organizacije koautorska inicijativa OOUR iz Zagreba.

Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame Mila Čuljak, Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja.

U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom, tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati, a pronašla ga u Jeleni Lopatić.

Mila Čuljak riječka je izvedbena umjetnica i ujedno predsjednica Udruge za Down sindrom-Rijeka 21 te koordinatorica projekta “5. ansambl” riječkog HNK Zajca i Grada Rijeke čiji je cilj uključiti osobe s invaliditetom u umjetnički rad Kazališta.

Podsjetimo da je HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom – Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši, u sklopu radne terapije, troje mladih osoba s Downovim sindromom za rad u biljeterskoj službi.

Predstava ‘Down, by Law’ je, kakao kaže autorica, “pedesetpet minuta bliskosti, povezanosti, skrbi, nježnosti i razumijevanja prema svim obiteljima osoba s Down sindromom i svih nas“.

U autorskoj ekipi predstave su i dramaturginja Nataša Antulov, kostimografkinja i scenografkinja Mejra Mujičić te dizajner svjetla Alan Vukelić.

Reprize predstave je na programu i 17. svibnja, a onda ponovno u lipnju.

Jelena Lopatić na pozornici

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.