Monika Udovičić: “Cijepljenje turističkih djelatnika počinje u narednim danima”

Hrvatska se uvelike priprema za turističku sezonu, a svakako će tome pridonijeti i digitalne zelene potvrde na kojima se također uvelike radi.

Vlada je krajem prošlog tjedna donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšanog slobodnog kretanja tijekom pandemije.

“Nadamo se da će digitalne zelene potvrde biti realizirane što prije jer nam je to važno za sezonu, no izrazito važno je da je Stožer već donio odluku o prelasku granice. Vjerujemo da pravila o prelasku granice koja vrijede sada u Hrvatskoj će biti sadržana i u samim zelenim potvrdama”, kaže za HRT Monika Udovičić, ravnateljica uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove.

“Cilj je da zelene potvrde budu digitalne, da budu interoperabilne, kako bi ih države Europske unije mogle međusobno priznavati”, kaže Udovičić.

“Smatramo da je izrazito važno da pravila oko prelaska granice budu svima unaprijed poznata, da budu transparentna i olakšavaju kretanje ljudi, dodala je.

Kaže kako je pitanje hoće li ova sezona biti bolja od prethodne “pitanje za milijun dolara”.

“Cijepljenje turističkih djelatnika počinje u narednim danima, neću specificirati, ali to već može biti ovaj ili sljedeći tjedan. Izrazito je važno da se što veći broj turističkih djelatnika procijepi, posebno oni koji su u direktnom kontaktu s gostima i oni u čije je poslovanju nemoguće držati distancu s ljudima, primjerice kuhinjama, izjavila je Monika Udovičić, ravnateljica uprave za sustav turističkih zajednica.

“Za sada je prijavljeno 68 tisuća ljudi za cijepljenje, radi se o 7 tisuća sezonskih radnika, a u drugoj fazi bismo uključili i privatne iznajmljivače kojih u Hrvatskoj ima gotovo 90 tisuća”, dodala je Udovičić.

Komentiraj