Moby napunio 55 godina

Richard Melville Hall rođen je 11. rujna 1965. u blizini Harlema ​​na Manhattanu, New York. Jedino je dijete Elizabeth McBride (rođene Warner), medicinske tajnice, i Jamesa Fredericka Halla, profesora kemije, koji je pijan poginuo u automobilskoj nesreći kad je Moby imao dvije godine. Inače, otac mu je nadimak Moby dao tri dana nakon rođenja jer su njegovi roditelji bar za prvo vrijerme smatrali da je ime Richard preveliko i preozbiljno za novorođenu bebu. Ime je također upućivalo na pretke obitelji – Moby kaže da je pra-pra-nećak Hermana Melvillea, autora romana Moby Dick.

Mobyja je odgojila majka, prvo su se na kratko preselili u San Francisco, vrijeme koje Moby ne pamti po dobru, jer se sjeća da ga je osoblje u vrtiću seksualno zlostavljalo. Uslijedio je preseljenje u Darien, Connecticut, gdje su živjeli u skvotu s “nekoliko hipija ovisnika o drogama i s bendovima koji su svirali u podrumu.” Majka se mučila kako izdržavati sina,oslanjajući na bonove za hranu i socijalnu pomoć.

Danas Mobyja mnogi smatraju za jednog od najtalentiranijih glazbenika današnjice i apsolutnog autora, budući da sam piše, svira i producira svoje albume. Prepoznatljiv je i po specifičnoj vizualnoj estetici i po koncertima na kojima često svira klavijature, gitaru ili bubnjeve.

 

Komentiraj