MOBY: ‘Nisam u vezi već 10 godina’

Autor:

Moby attends the 4th Annual Kodak Film Awards at the American Society of Cinematographers clubhouse on Wednesday, Jan. 29, 2020, in Los Angeles. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Richard Shotwell/Invision/AP

Američki glazbenik Moby uoči objavljivanja novog albuma ”Always Centered at Night” ovoga tjedna i turneje povodom 25. godišnjice njegovog slavnog albuma ”Play”, u razgovoru za Independent govorio je o svojim vezama, seksualnosti i umjetničkom stvaranju u doba kulture otkazivanja.

Ovaj 58-godišnjak već je desetljećima globalna glazbena zvijezda, ali sada su mu borba za prava životinja i klimatske promjene njegov fokus u životu. “Jednostavno sam prestao na glazbu gledati kao na posao. Aktivizam mi je jedina dobra stvar u mom dnevnom radu. A onda noću radim glazbu i to je utočište u kojem mogu uživati i provesti vrijeme u kreativnosti”, rekao je Moby.

Album ”Always Centered at Night” je plod tog kreativnog procesa, na kojem je Moby napisao glazbu za pjesme koje pjevaju razni umjetnici od Lady Blackbird, Serpentwithfeet i nizozemske pjevačice Gaidae do britanskog pjesnika Benjamina Zephaniaha.

Većina pjevača na albumu su afričkog ili latinoameričkog podrijetla. Moby je u prošlosti kritiziran zbog korištenja nekih crnačkih glasova koje je semplirao na ”Playu” kao što je folk pjevačica Vera Hall iz 1930-ih u pjesmi “Natural Blues” pa je odgovorio na pitanje je li bio toga svjestan kada je birao suradnike. “To je komplicirano, kulturno, semiotičko minsko polje. Sve što radim je to da pokušavam stvarati glazbu koju volim. A kao što znamo, u ovom dijelu 21. stoljeća ne možete ništa učiniti, a da se nekome ne zamjerite. I znam da su neki ljudi zbog toga paralizirani do točke u kojoj ili samo stvaraju tako da nikoga ne uvrijede ili ne rade ništa”, rekao je. Njegov kriterij za rad s nekim “je emocionalna kvaliteta njihova glasa”.

Moby živi u kući koja se nalazi u blizini zvjezdarnice Griffiths Park u Los Angelesu. Nekada je živio u holivudskoj vili s 12 spavaćih soba Wolf’s Lair, ali je prije deset godina odselio jer je shvatio da gotovo sve svoje vrijeme provodi u nekoliko malih soba. Živi sam.

“Zadnju vezu sam imao prije 10 godina i kad je završila – a možete sa zadovoljstvom reći da sam narcisoidan – čuo sam glasić koji mi je rekao: ‘Da, u životu ti nije suđeno da imaš normalnu vezu”’, rekao je i otkrio da su mu izlasci često izazivali napadaje panike.

Shvatio je da su mu filantropija i glazba bile važnije u tom trenutku. ”Razgovarao sam s tim glasićem o vezama, braku, obitelji, djeci i kao da me tapšao po leđima govorio: ‘Oprosti, to nije za tebe’. OK, to je pomalo tužno, ali to potvrđuje i moje iskustvo i to na neki način ima smisla. Rezultat toga je taj da u 10 godina nisam otišao na spoj, a čak ga nisam ni tražio”, rekao je Moby.

Moby je u svojoj autobiografiji opisao svoj promiskuitet kao ”legendarni” pa je odgovorio i na pitanje je li mu nedostaju seks i intimni odnosi. “Ne, to je jedino što je čudno – da nije čudno. Očito je da živimo u svijetu u kojem su svi opsjednuti svim aspektima odnosa i intimnosti. I vrlo je čudno kada se maknete iz toga, čak i onda kad nije stvar u tome da ste prekinuli s poročnim životom. Nisam član vjerskog reda koji živi u celibatu. To je samo racionalni stav koji kaže: OK, pretpostavljam da to više nije dio mog života”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.