MOBILIZACIJA! Na istoku Hrvatske protiv komaraca bori se – dronovima: Ulaze u usta, u oči, u uši… Grozno

Autor:

22.06.2023., Zagreb - Kako bi se sprijecila najezda komaraca, u Cvjetnom naselju po prvi put je ispusteno 50 tisuca sterilnih muzjaka uvezenih iz Italije. Znaci da ce oni ako su brojnoscu nadmocni oploditi zenke koje ce zatim proizvesti jajasca koja nece dovesti do potomstva i na taj nacin bi bioloskim putem smanjiti broj prisutnih tigrastih komaraca na nasem podrucju. Pustanje su obavili djelatnici iz Sluzbe za epidemiologiju, NZJZ Dr. Andrija Stampar. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Dobra je vijest da u Slavoniji i Baranji nema najezde komaraca. Nema je zbog sušne godine i niskih vodostaja Drava i Dunava, ali i zbog do sad najveće mobilizacije snaga i sredstva za rat protiv njih. U baranjskim Kneževim Vinogradima u borbu s komarcima krenuli su i – dronovima.

Kneževi Vinogradi nalaze se neposredno uz Kopački rit pa ovo doba godine zbog komaraca mještanima zna biti neizdrživo. “Da, još pogotovo poslije kiša to bude kaos”, kaže Budimir za RTL. “Moramo biti unutra, ulaze u usta, u oči, u uši, svašta. Nešto grozno”, opisuje Kata.

Tehnologija u akciji

Kneževi Vinogradi poznati su i kao mjesto u kojem je prošle godine mjerenje pokazalo da je komaraca nakon plaćenog tretiranja – još više.

“Stoga smo se evo ove godine konzultirajući struku odlučili na neka inovativna rješenja i po prvi puta smo uključili tehnologiju, dronove, i evo prvi rezultati pokazuju da smo na dobrom putu”, izjavio je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

OVE SU GODINE URANILI Riješite se komaraca na prirodan način uz nekoliko jednostavnih trikova

Analiza nakon provedenog tretmana dronovima koji je koštao dvije tisuće eura pokazala je stopostotnu učinkovitost jer komaraca nema. “Nema, stvarno nema, ja ih još nisam primijetila”, kaže Ilonka. “Nema ih, ne znam jesu li tretirali ili nisu, ali nema ih, to je važno”, zaključuje Kata.

Dronove protiv komaraca koristit će i u Osijeku i okolnim općinama koji su za borbu s njima ove godine osigurali 1.900.000 eura. “Značajno ćemo koristiti dronove prilikom larvicidnog tretiranja to je recimo i najveća razlika u odnosu na prošlu godinu što bi trebalo povećati učinkovitost posebno kad govorimo o teško dostupnim, nepristupačnim terenima”, kaže Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Uskoro Centar za kontrolu komaraca

U Osječko-baranjskoj županiji uskoro bi trebao zaživjeti i Centar za kontrolu komaraca s najsuvremenijim metodama borbe protiv njih. “Planiramo u tom centru proizvoditi sterilne komarce za ovaj dio Europe i kako su nam stručnjaci rekli evo konkretno na našem području koje je do sada bilo problematično što se tiče komaraca u narednih nekoliko godina mogli bi u velikoj mjeri riješiti problem komaraca”, kaže Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ.

“Mi u Osijeku se nećemo riješiti komaraca ukoliko se ne bude tretiralo cjelokupno poplavno područje, naravno uz kontrolu, uz veliku pažnju na značaj i na očuvanje ekoloških karakteristika tog područja”, naglasio je Branimir K. Hackenberger, profesor Odjela za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. I to je, zaključuje, moguće učiniti tako da niti jedna vrsta ne nestane, ali da ni komarci više ne ugrožavaju čovjeka.

OZNAKE: slavonija, komarci

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.