Mjere štednje u Zagrebu: Čelnici gradskih tijela dužni preispitati potrošnju i predložiti smanjenje rashoda

Zagrebački gradonačelnik Tomašević poslao je u četvrtak gradskim upravnim tijelima novu uputu o mjerama štednje, odnosno ograničenja potrošnje sredstava planiranih u gradskom proračunu za 2021, javlja N1.

Mjere se, kako se navodi u dopisu, uvode zbog prenesenog proračunskog manjka iz prethodnog razdoblja, zbog povećanih rashoda vezanih uz saniranje posljedica potresa kao i za borbu protiv epidemije, zbog primjene poreznih propisa kojima je povećan iznos povrata poreza i prireza na dohodak koji se isplaćuje iz gradskog proračuna, zbog uravnoteženja proračunske potrošnje s procjenom nižeg ostvarenog prihoda te zbog osiguranja sredstava za plaćanje dospjelih obveza.

Kroz naredno razdoblje razmotrit će se aktivnosti i projekti planirani proračunom Grada Zagreba za 2021. godinu, u smislu iznalaženja mogućih ušteda na stavkama koje nisu neophodne za nesmetano funkcioniranje grada.

Ekonomičnost proračunske potrošnje

Čelnici svih gradskih upravnih tijela, navodi se u Tomaševićevom dopisu, dužni su u okviru svoje nadležnosti preispitati opravdanost, svrsishodnost i ekonomičnost proračunske potrošnje te predložiti smanjenje onih rashoda čije neizvršavanje ne bi dovelo u poteškoće ili ugrozilo funkcioniranje pojedinih sustava, isplate materijalnih prava zaposlenih i građana ili izvođenje ugovorenih i već započetih radova.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi s premijerom Plenkovićem i ministrima, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je rebalans gradskog proračuna.

Očito je da ćemo imati rebalans gradskog proračuna, rekao je Tomašević. Kratko je komentirao i raniju uputu gradskim uredima.

“Uputa uredima išla je u smislu da se prije svega ne bi pokretale nove nabave koje bi stvorile nove obveze koje bi smanjile manevarske prostore za rebalans za 2021.”, pojasnio je u četvrtak Tomašević.

Komentiraj