Mjanmar: Još šestero ubijenih, dok im SAD, Australija, Indija i Japan obećavaju pomoć

Autor:

epa09071058 People make sandbags as they prepare to build a defensive line at a protest site in the Hlaingthaya (Hlaing Tharyar) Township, on the outskirts of Yangon, Myanmar, 13 March 2021. Anti-coup protests continued despite the intensifying violent crackdowns on demonstrators by security forces.  EPA/STRINGER

EPA

Očevici i mediji izvješćuju da su pripadnici snaga sigurnosti u Mjanmaru ubili najmanje šestero prosvjednika, dok aktivisti u subotu obilježavaju godišnjicu smrti studenta čije je ubojstvo 1988. pokrenulo pobunu protiv vojne vlade.

Tri su osobe ubijene, a nekoliko ih je ozlijeđeno kad je policija otvorila vatru na prosvjednike koji su mirno sjedili u drugome po veličini mjanmarskom gradu, Mandalaju, rekao je Reutersu očevidac. Još je jedna osoba ubijena u središnjem gradu Pyayu, a dvije su usmrćene tijekom noći u policijskoj pucnjavi u glavnome trgovačkom središtu Yangonu, izvijestili su domaći mediji.

Pogibije su se dogodile nakon što su čelnici Sjedinjenih Država, Indije, Australije i Japana obećali da će zajedničkim snagama surađivati ​​na obnovi demokracije u toj državi jugoistočne Azije.

Neredi od 1. veljače

Dosad je u Mjanmaru ubijeno više od 70 ljudi u velikim prosvjedima održanim protiv državnog udara počinjenog 1. veljače, izvijestila je udruga za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Subotnji prosvjedi izbili su nakon što su se na društvenim mrežama pojavili plakati kojima se stanovnici pozivaju na obilježavanje godišnjice smrti Phone Mawa, kojega su snage sigurnosti ustrijelile 1988. godine u tadašnjem kampusu Instituta za tehnologiju u Rangoonu.

Njegovo ubojstvo i ubojstvo još jednog studenta, koji je podlegao ozljedama nekoliko tjedana kasnije, potaknuli su velike prosvjede protiv vojne vlade poznate kao kampanja 8-8-88, jer su vrhunac dosegnuli u kolovozu 1988. Procjenjuje se da je u vojnome gušenju pobune ubijeno oko 3000 ljudi. Pobuna je u to doba predstavljala najveći otpor vojnoj vladavini koji datira iz 1962. godine.

Tada se kao ikona demokracije pojavila Aung San Suu Kyi. Ona je u kućnome pritvoru provela gotovo dva desetljeća.

Oslobođena je 2008. kad je vojska otpočela s demokratskim reformama, a njezina stranka – Nacionalna liga za demokraciju pobijedila je na izborima 2015. i ponovno u studenome prošle godine.

No 1. veljače ove godine generali su svrgnuli njezinu vladu, uhitili Suu Kyi i ostale visoke mjanmarske dužnosnike, tvrdeći da je to njihova reakcija na izbornu prijevaru.

Vojska povezana s Kinom

Vojska je proglasila izvanredno stanje.

Puč u Mjanmaru, u kojemu je vojska tijesno povezana s Kinom, glavni je rani test za novoga američkog predsjednika Joea Bidena.

Njegova je administracija u petak održala virtualni sastanak s indijskim, japanskim i australskim čelnicima, što je prvi službeni samit skupine poznate kao Quad. Sastanak na vrhu održan je u sklopu nastojanja da se iskaže ponovna američka predanost pitaju sigurnosti u regiji.

“Sjedinjene Države, koje dugi niz godina podupiru Mjanmar i njegov narod, ističu hitnu potrebu za ponovnom uspostavom demokracije, a prioritet bi trebalo biti njezino jačanje”, stoji u izjavi četvorice čelnika koju je objavila Bijela kuća.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.