EPA/ERIK S. LESSER

Mitt Romney "užasnut" Trumpovim ponašanjem u Muellerovoj istrazi

Bivši republikanski kandidat za predsjednika Mitt Romney “užasnut” je nepoštenjem predsjednika Donalda Trumpa i njegovih suradnika opisanih u izvješću o nakani Rusije da utječe na predsjedničke izbore 2016., i u tome Romney odstupa od svojih stranačkih kolega koji su izvješće proglasili Trumpovom pobjedom.
Romney, koji je sada senator iz savezne države Utah i povremeni kritičar Trumpa, komentirao je izvješće posebnog izvjestitelja Roberta Muellera, koji je opisao kako je Trump htio spriječiti istragu o navodnoj vezi Rusije s Trumpovom kampanjom za predsjedničke izbore 2016.
Mueller nije ustanovio da je Trumpova bila kampanja u dogovoru sa Moskvom i nije optužio predsjednika za opstruiranje istrage, no izvješće je pokazalo pojedinosti o Trumpovim namjerama da onemogući istragu.
“Dobra je vijest” da nema dovoljno dokaza koji bi optužili Trumpa za suradnju sa stranom velesilom ili za opstruiranje pravde, rekao je Romney jer to bi moglo uzrokovati i ustavnu krizu.
“Svejedno, užasnut sam opsegom i veličinom njegova nepoštenja i pogrešnim poutpanjem osoba koji su na najvišim dužnostima u zemlji, uključujući i predsjednika”, napisao je Romney na Twitteru.
“Također sam zgrožen, između ostaloga, građanima koji su sudjelovali u kampanji i prihvatili rusku pomoć, uključujući informacije koje su bile nezakonito pribavljene, a nitko od njih nije reagirao da obavijesti američke sigurnosne službe; kao i time da je voditelj kampanje promicao ruske interese u Ukrajini”, stoji u Romneyevoj objavi.
Njegov oštar komentar odstupa od drugih republikanaca i Bijele Kuće, koji su izvješće proglasili predsjednikovom pobjedom.
Demokrati u Kongresu poduzeli su i pravne mjere kako bi pribavili cjelokupno izviješće specijalnog savjetnika Roberta Muellera, a koje je predsjedniku Trumpu poljuljalo podršku u anketama.
Postotak Amerikanaca koji podržavaju Trumpa pao je za 3 posto na najnižu razinu u godini zbog objave Muellerova izvješća, prema anketi Reutersa i Ipsos online.

Komentiraj