PIXSELL I MARIN ŠPERANDA

MISTERIJ posjeta hrvatske predsjednice šipanskom imanju ‘Putinova masera’

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ odbija objasniti zašto je ljetos privatno boravila u vili kontroverznog tajkuna Konstantina Gološčapova, povezanog s ruskim kriminalnim krugovima, a moguće i s KGB-om koji je prije 10 godina dobio hrvatsko državljanstvo i poreznim trikom iz RH izvukao milijune kuna

Zagrebačka tvrtka Mikado, iza koje stoji tajnovita tvrtka Realty Investments Ltd. registrirana u švicarskoj poreznoj oazi Zug i o čijem je sumnjivu poslovanju Nacional već pisao u ožujku ove godine, i dalje neometano izvlači novac iz državnog proračuna
na ime povrata poreza za investiciju u luksuzno imanje Katino na otoku Šipanu na koji nema pravo. Svesrdnu podršku u tome daje joj Porezna uprava koja suprotno zakonu i poreznoj praksi, prihvaća zahtjeve za povrat poreza bez provjere poslovanja tvrtke pa je od 2012. do danas tvrtka, unatoč vrlo skromnim prihodima iz redovnog poslovanja, na ime povrata PDV-a i poreznih olakšica iz državnog proračuna izvukla više od 40 milijuna kuna.

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

REAKCIJA ‘Konstantin Gološčapov je ugledni poduzetnik koji postupa u potpunosti u skladu sa zakonom’

Poštovani, obraćam Vam se kao glavnom uredniku tjednika ‘Nacional’’ u svojstvu punomoćnika g. Konstantina Gološčapova iz Rusije, Moskva, Beregovaj 8-4 18, OIB: 15317229787, čiju punomoć za zastupanje dostavljam u prilogu, a povodom članka objavljenog u tjedniku ‘’Nacional’’ br. 1026. od 19.12.2017. god. pod naslovom “MISTERIJ posjeta hrvatske predsjednice šipanskom imanju ‘Putinova masera’ – AFERA VILA KATINO”, autorice Sandre Carić Herceg.

U tekstu označenog članka iznesen je niz neistina o g. Konstantinu Gološčapovu pa sukladno odredbama čl. 22. st. 1. i 2., čl. 40. i čl. 41. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) podnosim

ZAHTJEV ZAISPRAVAK OBJAVLJENE INFORMACIJE

U navedenom članku se g. Konstantina Gološčapova želi potpuno diskreditirati u hrvatskoj javnosti te ga prikazati kao ‘’kriminalca’’ i suradnika KBG-a koji ‘’vara’’ Republiku Hrvatsku postupajući nezakonito kao incijalni osnivač trgovačkog društva Mikado d.o.o. – investitora u izgradnji objekta Katino na otoku Šipanu, a koje društvo navodno posluje protivno zakonskim propisima.

Tako su, između ostalih, neistiniti navodi da je g. Konstantin Gološčapov ‘’povezan s ruskim kriminalnim krugovima’’ te da bi isti bio ‘’osoba s jakim vezama u političkim, ali i kriminalnim strukturama ruskog društva’’.

Isto tako, neistinito ga se etketira da je ‘’kontroverzni ruski biznismen’’, te da bi bio ‘’duboko umješan i u poreznu prijevaru, čije je središte upravo imanje Katino’’.

Neistinito je, nadalje, da bi g. Konstantinu Gološčapovu bilo dodijeljeno hrvatsko državljanstvo zbog ‘’pritisaka koji su očito stigli iz određenih političkih krugova’’. Isto tako, potpuno je neistinito da bi g. Konstantin Gološčapov ‘’pristao na tajnu suradnju s KGB-om’’. Neistinito je i da bi on bio imao ‘’zagonetno privilegiran tretman kod hrvatskih poreznih vlasti’’. Osim navedenog, neistinito je i da bi investicija u objekt Katino bila ‘’potencijalna velika porezna prijevara iza koje stoje tajanstvena zagrebačka tvrtka Mikado u vlasništvu jednako tajanstvene švicarske tvrtke Realty Investment S.A. i ruski investitor Konstantin Veniaminovič Gološčapov’’.

Suprotno takvim neistinitim navodima, g. Konstantin Gološčapov je ugledni ruski poduzetnik koji postupa u potpunosti u skladu sa zakonom, kako u Rusiji, tako i u Republici Hrvatskoj. Isto tako, pri osnivanju trgovačkog društva Mikado d.o.o. od strane g. Konstantina Gološčapova te realizaciji i provedbi projekta Katino postupano je u cijelosti u skladu sa zakonskim odredbama i svim poreznim propisima, te se ne radi ni o kakvoj ‘’poreznoj prijevari’’ iza koje bi on ‘’stajao’’.

Osim toga, napominjemo i kako je on bio osnivač trgovačkog društva Mikado d.o.o. (u odnosu na koje je u članku također iznesen nis neistinitih tvrdnji), no on više nije vlasnik tog trgovačkog društva ni u kojem omjeru, pa stoga niti nema potrebe za bilo kakav ‘’privilegirani tretman’’.

Isto tako, g. Konstantin Gološčapov nema nikakav ‘’privilegirani’’ tretman kod Porezne uprave ili bilo koje druge institucije, već jednak kao i svi ostali porezni obveznici.

Hrvatsko državljanstvo je g. Konstantinu Gološčapovu dodijeljeno u potpunosti sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu i ostalim zakonskim propisima na temelju podnesene molbe, bez ikakvih zakonitih ili nezakonitih pritisaka.G. Konstantin Gološčapov nikada nije bio ni na koji način povezan s bilo kakvim ‘’kriminalnim stukturama’’, a niti je bilo kada surađivao s KGB-om.

Rusko društvo Atos kojeg je suosnivač g. Konstantin Gološčapov, suprotno navodima članka, nije nikakvo misteriozno društvo sa skrivenim ciljevima, već isključivo vjerska organizacija s transparentnom i karitativnom svrhom.

Zbog objavljivanja citiranih neistinitih navoda je na najgrublji način povrijeđeno pravo osobnosti g. Konstantina Gološčapova, odnosno njegovo pravo na dostojanstvo, ugled i čast. Temeljem uvodno citiranih zakonskih odredbi zahtijevamo da se ovaj ispravak objavi bez promjena i dopuna u slijedećem broju tjednika ‘’Nacional’’ na istom ili istovrijednom mjestu kao i predmetni članak.

S poštovanjem, Odvjetnik Čedo Prodanović

Komentiraj