Minuta šutnje za Praljka u splitskom GV, Pametno i SDP izašli

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Sjednica splitskog Gradskog vijeća, na čijem su dnevnom redu Prijedlog proračuna za 2018. i Prijedlog o unutarnjem preustroju Gradske uprave, u srijedu je počela minutom šutnje za generala Slobodana Praljka, ali tomu nisu nazočili vijećnici stranke Pametno i SDP-a.

“Neka mu je laka hrvatska zemlja;” rekao je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov.

U trenutku kada je Šundov pozvao na minutu šutnje u počast generalu Praljku svih sedam vijećnika/ca stranke Pametno su napustili vijećnicu, a vratili su se nakon odavanja te počasti.

Potpredsjednica stranke Pametno i splitska gradska vijećnica Kristina Vidan izjavila je kako je “minuta šutnje čista farsa koja se koristi u dnevno-političke svrhe.”

Ustvrdila je da je  HDZ “poslao generala Praljka u Haag 2004. godine. I sam premijer Plenković je izjavio kako trebamo poštivati presude suda u Haagu. Iskreno žalimo za svakom žrtvom koja je stradala u ratu ili kao posljedica ratnih zbivanja. Sjetimo se poruke generala Gotovine, nakon što je oslobođen krivnje, kojom nas je pozvao da se okrenimo budućnosti. To je i naša poruka” rekla je Vidan objašnjavajući bojkot stranke Pametno odavanju počasti generalu Praljku.

Predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Goran Kotur kazao je da troje SDP-ovih vijećnika nisu došli na početak sjednice zbog saznanja da bi se mogla odati počast generalu Praljku minutom šutnje.

“Poštujemo ratne zasluge generala Praljka, a poštujemo i presudu Haškog suda bez obzira na neke elemente te presude koji bi mogli biti sporni”, izjavio je Kotur.

Na današnjem dijelu sjednici splitskog Gradskog vijeća na dnevnom su redu, uz ostalo, Prijedlog proračuna za 2018. godinu te Prijedlog odluke o unutarnjem preustroju Gradske uprave Splita.

Drugi dio sjednice splitskog Gradskog vijeća, održat će se 12. prosinca, najavljeno je u pozivu.

Komentiraj