Ministrica Stankoviću: “Kad ste već krenuli s tom isprikom, mogli ste se i vi ispričati”

Autor:

30.06.2021., Osijek - U prostorijama kulturnog centra gradonacelnik Ivan Radic odradio je radni sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Korzinek.  Photo:Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je gostovala kod Aleksandra Stankovića u emisiji ‘Nedjeljom u 2’. Stanković se na početku emisije, kao i na društvenoj mreži facebook nešto ranije, ispričao svim gledateljima poručivši da da mu je neugodno zbog uhićenja glavnog ravnatelja Kazimira Bačića.

Aleksandar Stanković ispričao se svim gledateljima: “To je velika sramota za ovu kuću!”

Ministrica je kazala da je i njoj neugodno, to baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u. Stankoviću je kazala da se i on mogao ispričati za svoje gafove. “Kad ste već krenuli s tom isprikom, mogli ste se i vi za koji vaš gaf ispričati, sigurno ih je bilo jer tko radi taj i griješi”, rekla je na što joj je on odgovorio da se uvijek ispriča.

Je li kumska povezanost s Renatom kunićem, koji je privremeno preuzeo HRT, otegotna okolnost ako se javi na natječaj za ravnatelja, ministrica kaže da misli da to nije ni opcija. “Mislim da ni njemu ne bi palo na pamet da se javi na natječaj. Moj suprug je Renatu bio kum prije 35 godina, ja sam se udala prije 10 godina za svog supruga. Kunić je cijelu karijeru na HRT-u napravio prije nego sam ja bila ministrica. Ja nisam stekla dojam da bi on želio biti glavni ravnatelj iako relativno dobro kotira među svojima kolegama i sasvim sigurno bi vrlo loše bilo da se on kandidira”, rekla je.

Na pitanje može li HDZ sa sebe skinuti odgovornost što je izabran Kazimir Bačić, kazala je da se ravnatelj bira u Saboru, a Bačić je 30 godina radio na HTV-u, i moglo ga se promatrati kao profesionalca koji će raditi u korist HRT-a. Na konstataciju da je bačić tužio vlastite novinare zbog kritike, Nina Obuljen Koržinek rekla je da je to fenomen koji se događa i u drugim medijskim kućama te na nivou EU-a.

Stanković je tada iznio navode iz Jutarnjeg lista da je Bačić navodno nekome u Ministarstvo kulture i medija u srpnju 2020. odnio dokumentaciju kako bi se njegovom navodnom kompanjonu u kriminalu Lončariću pomoglo da se ukine status kulturnog dobra na jednoj građevini. Nina Obuljen Koržinek rekla je da o tome ne zna ništa, da je to vidjela u medijima i tražila cijelu kronologiju vezano uz taj predmet, no nikakvih odluka o tome nije bilo. “Je li on pokušao s nekim razgovarati ili nije, ne zna. Gradski zavod je zadužen za predlaganje statusa kulturnih dobara, ali tu promjene nema”, rekla je.

Situaciju u Glasu Istre nije željela komentirati, samo je poručila da su svi svjesni da postoji problem u Hrvatskoj s netransparentnim financiranjem, posebno lokalnih medija.

Komentirajući N1, ministrica kaže da ju je sve to jako iznenadilo te istaknula da je to medij koji je kvalitetan i na kojem rade vrhunski profesionalci. “Ukinut ćemo vertikalnu integraciju, ali i mogućnost da se kanali koji imaju koncesiju vezuju u paketima uz naplatne kanale i da se potpuno te cijene formiraju na tržištu. Uvest ćemo obvezu ponude, tzv. Must Offer, gdje će se kanali koji imaju koncesiju morati nuditi svim teleoperaterima pod istim uvjetima”, rekla je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.