Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarskre razgovarali o sigurnosti vanjske granice EU

Autor:

13.04.2023., Zagreb - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic odrzao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade RH u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Vanjsku granicu Europske unije važno je snažno i učinkovito štititi jačanjem tehnoloških i ljudskih kapaciteta radi suzbijanja ilegalne imigracije i krijumčarenja ljudi, suglasili su se ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarske Davor Božinović i Sándor Pintér u petak u Zagrebu.  S obzirom da su ulaskom Hrvatske u šengensku zonu ukinute granične kontrole na unutarnjim granicama, proširenjem područja provedbe zajedničkih graničnih ophodnji poboljšat će se uvjeti za sprječavanje prekograničnog kriminaliteta, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon sastanka ministra Božinovića i Pintera koji je posjetio Hrvatsku.

Suglasili su se da je bilateralna policijska suradnja, ponajprije graničnih policija Hrvatske i Mađarske “intenzivna” i “učinkovita”.  Ulaskom Hrvatske u Schengen njezina odgovornost u tom smislu je i veća, kazali su.

Hrvatska policija intenzivno provodi kompenzacijske mjere nadzora osoba i vozila unutar teritorija RH, a kako bi se prevenirale sekundarne migracije prema drugim državama članicama šengenskog područja, rečeno je, prema priopćenju.

Obje zemlje svjesne su važnosti primjene nadograđenog postojećeg sustava i primjene novih informacijskih sustava te nastavljaju ulagati u tehničko osnaživanje vanjske granice.

“Jedino modernim tehnološkim rješenjima, dovoljnim brojem obučenih policijskih službenika i kvalitetnim praćenjem i analizom rizika migracijskih kretanja, može se adekvatno odgovoriti na izazov ilegalnih migracija”, navodi MUP.

“Ovako ojačani kapaciteti pridonijet će daljnjem učinkovitijem suzbijanju krijumčarskih mreža te sprječavanju ilegalnih migracija, suglasili su se.

U lipnju 2022. usvojene su Preporuke Vijeća EU-a o operativnoj policijskoj suradnji u svrhu jačanja policijske suradnje država članica, a samim time i sigurnost šengenske zone pa je trebalo osuvremeniti i bilateralni sporazum iz 2008. godine.

Predmetni Sporazum između vlada Hrvatske i Mađarske o izmjenama i dopunama ranijeg sporazuma dviju zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala u meritumu definira provedbu prekogranične potjere i zajedničkih ophodnji čime se onemogućava da prekršitelji zakona zbog promjene državne teritorijalne jurisdikcije izbjegnu pravnu odgovornost.

Božinović je svome kolegi zahvalio na podršci koju je u procesu ulaska u šengensku zonu Mađarska pružila Hrvatskoj, a s Pinterom se suglasio da je potrebno pružiti svu moguću pomoć Bugarskoj i Rumunjskoj kako bi i one što prije postale dio šengenskog prostora.

Prihvat Ukrajinaca i razminiranje 

Tema razgovora bio je i prihvat raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine.

Ministar Božinović zahvalio je mađarskom kolegi na sastanku održanom prošle godine u Budimpešti o primjeni Direktive o privremenoj zaštiti i prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

Pintéru je zahvalio i na prihvaćanju poziva za sudjelovanje na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za razminiranje Ukrajine koji će su listopadu održati u Zagrebu.

Turizam

Članstvo u šengenskoj i eurozoni prednost je za građane i gospodarstva, posebno u ljetnoj sezoni kada je i promet putnika i roba značajno povećan, rekao je Pintér, prema priopćenju.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo što mađarska policija kontinuirano od same uspostave projekta Sigurna turistička destinacija sudjeluje u njegovoj provedbi, a do sada je u projektu sudjelovalo 106 mađarskih policijskih službenika.

Dvojica ministara izrazila su zadovoljstvo zbog tradicionalno vrlo dobrih, prijateljskih odnosa Hrvatske i Mađarske koj su primjer dobrosusjedskih odnosa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.