Ministarstvo zdravstva traži očitovanje KB-a Dubrava o nestanku struje

Autor:

Zagreb, 30.10.2020. - KB Dubrava u cijelosti bi se trebala pretvoriti u ustanovu za liječenje covid pozitivnih pacijenata, a protiv toga su danas u podne prosvjedovali zaposlenici - liječnici i medicinske sestre. Na fotografiji sanitetsko vozilo ispred KB Dubrava. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u ponedjeljak od KB-a Dubrava, nakon privremenog nestanka električne energije u toj bolnici u nedjelju, da se žurno očituje o tom događaju i stanju postojećih agregata.

Predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić izjavio je novinarima da je u nedjelju pet respiratora na vrlo kratko vrijeme ostale bez napajanja strujom, no zbog toga ni u jednom trenutku zdravstveno stanje bolesnika nije bilo ugroženo.

“Nije cijela bolnica ostala bez struje niti su respiratori ostali bez struje. U jednom vrlo kratkom trenutku samo mali dio respiratora je ostao bez struje”, rekao je Bašić. Od bolnice je zatraženo izvješće kako bi se utvrdilo što se dogodilo te kako bi se uklonili nedostaci, dodao je.

Ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim web stranicama da je ministar Vili Beroš još u ožujku poduzeo prve korake u prenamjeni KB-a Dubrava u Primarni respiratorno-intenzivistički centar, te je u skladu s tim zatraženo da se osiguraju neophodni dijelovi bolnice za nesmetan rad u slučaju da epidemija još više eskalira.

Poduzete su brojne aktivnosti i angažirani su hrvatski stručnjaci te se u vrlo kratkom roku bolnica prilagodila za potrebe liječenja najtežih bolesnika od covida-19, stoji u objavi.

“Uslijed niza okolnosti u KB-u Dubrava, jasna je potreba za preciznim adresiranjem postojećih nepravilnosti i očuvanje optimalnih uvjeta na dobrobit pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Primitkom očitovanja KB-a Dubrava, Ministarstvo zdravstva izvijestit će javnost o tijeku razvoja situacije te modalitetu rada KB-a Dubrava u predstojećem razdoblju”.

Bašić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice koja postaje u cijelosti ustanova za liječenje covid pozitivnih pacijenata, rekao je kako će se kapaciteti postupno povećavati, a u ovom trenutku planira se ustanova na razini 800 kreveta.

U ovom trenutku slobodno je osam respiratora i 12 kreveta, a kada se oni popune počet će smještaj u šatorima koji su uz bolnicu, najavio je Bašić.

Pacijenti koji su bili naručeni na pretrage i operacije u KB-u Dubrava trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine te će biti primani u druge zagrebačke bolnice. Tamo će, po potrebi, biti prebačen i dio zdravstvenog osoblja koje ne radi sa covid pacijentima.

Također, u skladu s potrebama, nastavlja se dolazak u KB Dubrava medicinskih kadrova iz drugih bolnica, koje pomaže u liječenju bolesnika s koronavirusom, kaže Bašić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.