Ministarstvo zdravstva oglasilo se o digitalnim COVID potvrdama, evo što morate znati

Ministarstvo zdravstva u četvrtak se priopćenjem oglasilo oko digitalnih COVID potvrda, koje su se prije nekoliko dana počele izdavati građanima Hrvatske koji su se cijepili protiv COVID-19, negativno su testirani ili su po pozitivnom testu preboljeli COVID-19.

Do digitalne potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, hrvatski građani mogu doći putem portala e-Građani ili u ispostavama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Iz Ministarstva napominju da se potvrde ne izdaju na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu: Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja je uspostavila sustav izdavanja EU digitalnih COVID potvrda i zajedno s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda Jučer i danas u Hrvatskoj je izdano više od 45 tisuće COVID potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

“Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja koji je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne COVID potvrde o cijepljenju. Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, molimo ih da se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba”, navode u priopćenju.

Dodaju da je najveći broj građana koji su do sada primili cjepivo upisan u središnji registar cijepljenih osoba i bez problema mogu u vrlo kratkom roku doći do svojih COVID potvrda. No, dio građana je, iz različitih razloga, ostao neupisan ili je upisan s nepotpunim ili pogrešnim podacima što onemogućuje pravodobno izdavanje potvrda. Građani od srijede i na Portalu zdravlja imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani. Najbrži način otklanjanja tih problema jest u izravnom kontaktu građana s liječnicima i ustanovama gdje je obavljeno cijepljenje, jer samo liječnica ili liječnik koji je obavio cijepljenje je ovlašten za unos podataka o cijepljenoj osobi, odnosno drugi liječnik te zdravstvene ustanove.

Također, iz MInistzarstva navode da dio građana traži dodatne informacije za dobivanje COVID potvrde o preboljenju pa je potrebno naglasiti da se ona izdaje osobi koja je preboljela COVID-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Potvrda o preboljenju se ne izdaje temeljem brzog antigenskog testa, što je utvrđeno prijedlogom uredbe o EU digitalnih COVID potvrda.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

Digitalna COVID potvrda na granicama

Sukladno Odluci stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 01. lipnja 2021. godine, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućuje se i za osobe koje ne mogu ostvariti pravo na digitalnu COVID potvrdu u sljedećem slučajevima:

  • Predočenjem potvrde o preboljenju bolesti COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti COVID-19, a cijepljenje je provedeno prije manje od 180 dana
  • Predočenjem pozitivnog brzog antigenskog testa (naveden na Zajedničkoj listi država članica EU) kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenju izdane od liječnika
  • Određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku i trajanju od 10 dana ili do zaprimanja rezultata negativnog testa

Na razini Europske unije kontinuirano traju razmatranja o digitalnoj COVID potvrdi te su moguće prilagodbe u samoj digitalnoj COVID potvrdi na EU razini ovisno o aktualnim znanstvenim spoznajama i konsenzusu struke. Također, poput Hrvatske, svaka zemlja članica za ulazak na svoj teritorij može donijeti dodatne uvjete koji nisu obuhvaćeni digitalnom COVID potvrdom, a koji se tada također potvrđuju predočenjem odgovarajuće medicinske dokumentacije kod prelaska granice.

Komentiraj