Ministarstvo rada i Hrvatska komora socijalnih radnika osudili napad u Ivancu

Autor:

01.12.2022., Zagreb - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletic dao je izjavu medijima u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici nakon sjednice Vlade RH. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministarstvo rada i socijalne politike te Hrvatska komora socijalnih radnika osudili su u utorak nasilni događaj u Centru za socijalnu skrb Ivanec, pri čemu je Ministarstvo poručilo kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje, a Komora kako očekuje reakciju nadležnih tijela.

Resorno Ministarstvo u priopćenju je najoštrije osudilo napad na djelatnike Centra te poručilo kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje.

“Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec postupajući u zaštiti dobrobiti djece tijekom prijepodneva izloženi su napadu od strane korisnika u čijoj obitelji su postupali. Napad je izvršen u prostorijama Centra, no na sreću, nitko nije ozlijeđen”, izvijestilo je.

Ministarstvo je navelo kako je dužnost sustava socijalne skrbi pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece, dok radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva.

Iz Ministarstva su također podsjetili kako je na razini cijele Hrvatske od 2019. godine osigurana mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb u vidu zaštitara, ručnog detektora metala i prolaznog detektora metala.

Osim tehničke zaštite i zaštitarskih usluga, radnici centara za socijalnu skrb su izmjenama i dopunama Kaznenog zakona 2019. godine dobili status službene osobe.

“Time kazneno zakonodavstvo i praksa osiguravaju zaštitu osoba koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja”, poručili su iz Ministarstva.

HKSR: Očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela, ovo nije prvi put

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) priopćili su kako su zgroženi činom brutalnog nasilja koji se dogodio u Ivancu.

“Hitno smo pokrenuli interne protokole za ovakve situacije i u intenzivnom smo kontaktu s Centrom te kolegama stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć”, istaknuli su.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih tijela te ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića jer ovo nažalost, ističu, nije prvi puta da su izravno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec na svojim radnim mjestima.

Četrdesetogodišnji muškarac u utorak je u prostore Centra za socijalnu skrb u Ivancu bacio zapaljivu staklenu bocu i pobjegao s mjesta događaja, no ubrzo je uhićen, a nastala je materijalna šteta.

Neslužbeno se doznaje kako je tom muškarcu jutros po žurnoj mjeri oduzeto dijete. Kako doznaje Hina, djelatnici Centra u trenutku incidenta bili su u svojim uredima pa nitko od njih nije ozlijeđen.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.