Ministarstvo od javnosti traži pomoć: Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja preko aplikacije ‘Jeste li ih vidjeli’ poziiva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske.

Cilj ove akcije je, ističu iz Ministarstva na čijem je čelu Tomislav Ćorić, identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske u prirodi te praćenje stanja populacije plemenite periske koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru. Pojavila se, naime, smrtnonosna zaraza koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediterano, pa tako i u Jadranskom moru.

Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni ‘imunitet’. Iz Ministarstva navode da je, od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu jadrana, potvrđeno 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana.

“Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi potrebno je provjeriti reagira li jedinka zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku”, kažu iz Ministarstva.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“, vezana uz plemenitu perisku (Pinna nobilis) u Jadranskom moru, aktualna je kroz cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu.

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno.

Aktivnosti očuvanja plemenite periske provode se kroz projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru, čiju provedbu koordinira Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Projekt se provodi kroz tri potprojekta koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a čiji su nositelji Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran), Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran), koji koordiniraju i provode aktivnosti očuvanja periske na regionalnoj razini, u suradnji s partnerima.

Komentiraj