MINISTARSTVO “Liste čekanja povećane zbog dvostrukog naručivanja”

Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je u srijedu tvrdnje objavljene u medijima da se produljilo vrijeme čekanja na preglede jer se te tvrdnje temelje na parcijalnim podacima koji daju netočan uvid.

Ministarstvo u priopćenju ističe da HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove, ali je riječ o parcijalnim podacima koje zasad nije moguće objediniti pa interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja na nacionalnoj razini.

“Kao što je poznato, jedna osoba koja se istodobno naruči u više zdravstvenih ustanova, pogrešnom interpretacijom pojedinačnih podataka po zdravstvenim ustanovama broji se nekoliko puta, što stvara privid povećanih listi čekanja na preglede i dijagnostičke postupke”, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva i HZZO kontinuirano prate broj izvršenih postupaka u zdravstvenim ustanovama, analiza pokazuje kako se broj izvršenih postupaka u prošloj godini znatno povećao, a namjera je da se u 2019. taj trend nastavi.

Intenzivno se radi na implementaciji informatičkih rješenja u cilju uspostave jedinstvene liste čekanja na nacionalnoj razini, koja će objediniti sve pojedinačne podatke, tako da ista osoba neće biti istodobno naručena za isti postupak na više mjesta.

U Ministarstvu kažu kako je uvođenjem prioritetnih lista naručivanja riješeno brzo zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na ozbiljna zdravstvena stanja, kojima je omogućen pregled specijalista u roku tjedan dana.

Projektom su obuhvaćene 24 akutne bolnice i gravitirajuće ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Uspostavom prioritetnih lista tijekom prošle godine zbrinuto je preko 20.000 pacijenata.

“Zdravstvena stanja za preko 90 posto pacijenata obrađenih putem prioritetnog naručivanja doista su zahtijevala prioritetnu obradu. U tijeku je priprema za uključivanje i preostalih akutnih bolnica u prioritetne liste naručivanja”, kaže se u priopćenju.

Cilj je smanjiti i preostale liste čekanja i omogućiti obradu u medicinski primjerenom roku i pacijentima čija zdravstvena stanja ne zahtijevaju žurnu obradu.

Stoga se pripremaju se kliničke smjernice koje će definirati vrstu i redoslijed obavljanja pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sukladno pravilima medicinske struke, poručuje Ministarstvo zdravstva.

Komentiraj