Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvara novi natječaj

facebook.com

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvara natječaj ‘Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2’.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima kako bi se ojačala njihova međunarodna konkurentnost olakšavanjem predstavljanja njihovih proizvoda i usluga međunarodnoj poslovnoj zajednici u inozemstvu i uvođenja proizvoda na novo, inozemno tržište te povećanja mogućnosti poslovne suradnje s inozemnim partnerima.

“Cilj ovog poziva je povećati sposobnost hrvatskog gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te pridonijeti povećanju udjela MSP-ova u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju”, izjavila je Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. iz Zagreba.

“Velik broj poduzetnika ovim putem želi osigurati sredstva za predstavljanje na inozemnim sajmovima. Interes za ove potpore je velik te nam se svaki dan javljaju poduzetnici kako bismo im pripremili dokumentaciju za sudjelovanje u ovom natječaju”, dodaje Ana Fresl te pojašnjava kako je razlog tome i ukupni iznos potpora u iznosu od 58 milijuna kuna, ali i pojedinačni maksimalan iznos koji poduzetnici mogu dobiti.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi sto tisuća kuna, a najviši iznos je milijun kuna, pri čemu je intenzitet potpore za mikro i mala poduzeća 85%, dok za srednja poduzeća intenzitet iznosi 65% prihvatljivih troškova.

Ovo je druga faza natječaja čija je prva verzija bila otvorena još 2016. godine, kad su uspješno na njega aplicirali i iz Zagrebtransa d.o.o. tvrtke specijalizirane za prijevoz teških i vangabaritnih tereta.

“U suradnji s PJR-om uspješno smo razvili projekt Internacionalizacija poslovanja, dobili financiranje i zajednički uspješno provodimo projekt. Tijekom provedbe projekta sudjelovali smo na sajmovima u Husumu – ‘Husum wind’ i u Bremenu ‘Breakbulk Europe’ te na B2B susretima u Münchenu, Beogradu, Brnu i Amsterdamu na kojima smo predstavili svoje usluge i pronašli nove kupce i partnere za daljnji razvoj. Naše iskustvo s EU fondovima je za sada vrlo pozitivno“, rekao je Darko Hess, voditelj projekta Internacionalizacija poslovanja poduzeća Zagrebtrans.

Komentiraj