Ministar Marić tvrdi da opskrba plinom nije upitna

Opskrba plinom za više od 650 tisuća kućanstava nije upitna, izjavio je ministar financija Zdravko Marić, a prenosi HTV. “Sada su okolnosti izazovnije s obzirom na cijene. Sigurno da ćemo učiniti sve da osiguramo adekvatnu opskrbu, to je naša zadaća i odgovornost biti spreman i u bilo kakvim okolnostima reagirati”, dodao je Marić.

Pitanje je samo ima li dovoljno novca u državnoj blagajni za nabavu plina čija je cijena u godinu dana skočila 500 posto i dosegnula nevjerojatnih 110 eura po megavatsatu, ocijenio je HTV.

Zasad, ruski Gazprom Hrvatskoj za sada redovito isporučuje plin, bez ikakvih teškoća, izvijestili su iz Prvog plinarskog društva i dodali da se o ruskom zahtjevu da se plin plaća u rubljima čeka stajalište Europske komisije. A za više od 20 posto hrvatske potrošnje plina koriste se zalihe iz podzemnog skladišta Okoli. Skladište je, zbog poremećaja na tržištu, trenutačno prazno i potrebno ga je napuniti u idućih nekoliko mjeseci. No zakupci zbog njegove visoke cijene plin za sada ne kupuju i ne stvaraju zalihe pa im je država dala kratak rok u kojem moraju donijeti odluku.

U podzemno skladište Okoli može se utisnuti oko 550 milijuna kubnih metara plina. Nažalost, zbog njegovih rekordnih cijena zalihe su gotovo presušile pa Vlada povlači nužan potez za pripremu iduće sezone grijanja. “Uvažavajući činjenicu da za punjenje skladišta treba tri do četiri mjeseca, poslan je dopis svim zakupcima da se odrede hoće li ostati u skladištu i puniti ga u narednim mjesecima ili će prepustiti skladište RH”, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Zakupci su trenutačno zbog skupog plina nezainteresirani za punjenje, no prema Vladinoj odluci u roku od tjedan dana moraju se izjasniti o dinamici skladištenja. Cilj je do kolovoza dosegnuti barem 60 posto popunjenosti kapaciteta.

Hoće li se zakupci uspjeti držati tih rokova, ovisi ne samo o cijeni plina, nego i o problemu nabave, posebice ruskog plina koji čini 40 posto europske potrošnje. ” Opskrbljivačima nije jednako danas napuniti skladišta koja su zakupili prije godinu dana, za puno skladište prije su možda morali izdvojiti 90 milijuna eura, a danas moraju to skladište napuniti za možda 500 milijuna eura, što je vrlo teško”, ustvrdio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

U našem jedinom podzemnom skladištu očekuju da bi pojedini zakupci mogli otpustiti dio kapaciteta u korist države i stvaranja strateških rezervi plina, što potvrđuje i ministar.

Komentiraj