Ministar Butković sa zamjenikom gradonačelnika Splita razgovarao o prometnim projektima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je održao sastanak s zamjenikom gradonačelnika Grada Splita Antoniom Kuzmanićem i pročelnicom za EU fondove Radojkom Tomašević na temu statusa realizacije prometnih projekata na području Splita i okolice.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak morao je otkazati sudjelovanje na sastanku zbog sinoćnjeg potresa u okolici Sinja i Trilja. Uz ministra Butkovića na sastanku su bili državni tajnici te predsjednici uprava Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture.

Glavne teme sastanka bile su vezane uz strateške projekte razvoja prometne infrastrukture na području Grada Splita započete 2018. godine kada je u Splitu održana sjednica Vlade Republike Hrvatske gdje je uz podršku Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana donesen niz zaključaka u cilju poboljšanja prometne infrastrukture.

Riječ je o projektima poput novog ulaza u Split – čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC8 – trajektna luka Split, projekta izgradnje nove pristupne i izlazne ceste iz trajektne luke Split – ‘interventni izlaz iz luke’, nove multimodalne platforme splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš, rampe na ulici Zbora narodne garde, daljnjim koracima u provedbi projekta ‘Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području Grada Splita’.

Posljednjih su tjedana otvoreni radovi na projektu izgradnje rampe na raskrižju Ulice Zbora narodne garde i Ulice Domovinskog rata. Riječ je o jednoj od najkritičnijih prometnih lokacija na području Splita, dok se izgradnjom navedene rampe očekuje poboljšanje prometnog stanja na ovom raskrižju.

“Na sastanku je nova gradska uprava upoznata sa svim prethodnim aktivnostima i planiranim projektima kao i dinamikom istih, a u cilju kvalitetnog partnerstva i podrške u realizaciji svih započetih projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a posebno u pogledu rješavanja prometne zagušenosti u gradu”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić na sastanku je istaknuo da je zadovoljan s napretkom projekata koji su se pomno razvijali i pripremali prethodnih godina te u ovom trenutku došli u fazu da su spremni za izvođenje i realizaciju.

Iz Ministarstva nabvode da pokretanje svih predviđenih gradilišta označava ujedno i pokretanje velikog investicijskog ciklusa u grad Split i okolicu, a što će za konačnu svrhu imati manje gužve, veću sigurnost i bolju povezanost. Za vrijeme trajanja radova spomenutii će područje biti veliko gradilište, pa Ministarstvo navodi da ni građani trebati biti partneri u smislu strpljenja i poštivanja privremene regulacije prometa.

Ministar Butković je istaknuo kako je od izuzetne važnosti nastaviti realizaciju svih projekata na području Grada Splita, budući da prometna infrastruktura grada Splita već dugo godina ne prati njegov razvoj. “Svi projekti kroz koje smo danas prošli su na vrhu liste prioriteta Vlade, budući da znamo koliko je to važno za razvoj grada Splita, ali i cijele županije o čemu govori i današnji sastanak s zamjenikom gradonačelnika, ali i već započeti projekti na kojima dugo radimo sa županom Bobanom i njegovim suradnicima. To su projekti kojima je trebalo neko vrijeme da se pokrenu, ali drago mi je da danas svjedočimo realizaciji i na terenu”, rekao je ministar Butković.

Zamjenik gradonačelnika Kuzmanić naglasio je važnost dobivanja koncesije za Žnjanski plato te se veseli izjavi ministra Butkovića o vrlo brzom rješavanju ovog pitanja. Također, veseli ga predanost Hrvatskih cesta da sve započete projekte, Zagorski put, zapadna rampa ZNG-a, kružni tok nakon tunela Mravince prema TTTS i ostale završe u najkraćem mogućem roku. Zamjenik gradonačelnika se zahvalio ministru Butkoviću na inicijativi da održimo više ovakvih operativnih sastanaka kako bi ubrzali rješavanje otvorenih pitanja te je ministra i njegove suradnike pozvao u Split na sljedeći ovakav sastanak kako bi na licu mjesta mogli vidjeti napredak svih projekata.

Komentiraj