Ministar Beroš: “Razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva i prije nego ga EMA odobri”

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je komentirao mogućnost nabave ruskog cjepiva Sputnik V.

“Diplomatski kontakti su uspostavljeni. To je samo nastavak nastojanja Vlade da osigura svim građanima besplatno cjepivo. Dva kriterija su od osnovne važnosti – učinkovitost i sigurnost primjene cjepiva. Rusko cjepivo slovi kao učinkovito, ali moramo se detaljno informirati o njegovoj sigurnosti”, kazao je Beroš gostujući u emisiji ‘A sada Vlada’ Hrvatskog radija.

Ministar je dodao da je nakon razgovora s ruskim veleposlanikom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU. “Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno”, poručio je Beroš.

Dodao je da HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost primjene lijeka na nacionalnoj razini, a to je, kaže, već zatraženo. Beroš navodi da bi odluka trebala biti donesena kroz nekoliko dana. “Svakoj vladi je u interesu voditi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva i izvan EU, pogotovo kada isporuka unutar EU-a šteka. Svatko traži svoj put. Europska komisija je toga svjesna”, poručio je ministar zdravstva.

Ministar kaže da su spoznaje o učinkovitosti i sigurnost ruskog cjepiva iz dana u dan sve veće. Preliminarni kontakti, dodaje Beroš, uspostavljeni su i s Kinom, ali nije se otišlo tako daleko kao s Rusima. “Nismo govorili o količinama, s obzirom na to da nisu upitne s ruskog aspekta”, poručio je Beroš.

Komentirajući cijepljenje preko reda, Beroš je rekao kako želi vjerovati da su takve situacije minorne i periferne. Podsjetio je da je zatražio izvješće od svih zdravstvenih ustanova te od informatičke službe koja vodi registar cijepljenih. “Ispred Vlade ne želim da bilo što baci sjenu na ovaj projekt. Osnovao sam Povjerenstvo od 10 članova koje će evaluirati sve dostavljene podatke, nakon toga će odlučiti je li potrebno slati inspekciju, a inspekcija će ovisno o nalazu odlučiti što i kako dalje. Dva su puta, ukoliko je riječ o stručnim pogreškama uputit će se slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori. Ako se utvrde drugi elementi, moguće i kaznenog karaktera, ti će se slučajevi upućivati prema DORH-u”, rekao je Beroš.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na dug veledrogerijama. Najbolje je poći od elemenata koji generiraju takvo stanje. Treba sagledati bit stvari. Prvo, onaj opseg izdvajanja iz doprinosa koji svaki građanin izdvaja u proračun. On je po glavi stanovnika na nivou Hrvatske 861 euro, znači 600,8 posto od BDP-a. Ako gledamo nivo EU to je preko 3100 eura. Povećanje u ovom trenutku kad je takva ekonomska situacija sa strane ministarstva financija nije očekivan. Moramo o tome razmišljati. Kad govorimo o limitima koji definiraju koliko sredstava ima pojedina ustanova i kako može plaćati svoje radnike i svoje lijekova, potrebno je naglasiti da u posljednjih nekoliko godina plaća zdravstvenih radnika narasla za 24 posto, a limit se nije povećao. Od limita koje bolnice dobivaju, većina ide na plaće”, istaknuo je.

Na skupe lijekove, navodi ministar, ove će godine biti potrošeno više od dvije milijarde kuna. “Demografski elementi, samo jedna trećina radno aktivnog stanovništva izdvaja za zdravstveni sustav. I na kraju covid kriza koja nas je dosad koštala preko 1,4 milijarde kuna. To su sve elementi”, kazao je.

Podsjetimo, ruski veleposlanik Andrej Nesterenko izjavio je da je veleposlanstvo u Hrvatskoj u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom protiv koronavirusa Sputnjik V. “Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme”, rekao je Nesterenko.

 

Komentiraj