MILOVANJE USTAŠA Ministrica naložila uklanjanje izložbe na otvorenom u Jasenovcu i cenzurirala tekst kustosa

Autor:

02.05.2024., Zagreb - Ministarstvo kulture i medija. Nina Obuljen Korzinek obratila se medijima na temu malverzacija s europskim novcem prilikom procesa obnove grada nakon potresa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Premda je u javnosti stvoren dojam da je kriza u Spomen-području Jasenovac kreirana ulaskom DP-a u Vladu Andreja Plenkovića, izravne revizionističke intervencije koje su uzrokovale odlazak Ive Pejakovića počele su više od pola godine prije izbora

Nacional je proteklog tjedna doznao detalje koji dodatno razjašnjavaju istinske, a neobjavljene motive nedavne ostavke ravnatelja Spomen područja Jasenovac Ive Pejakovića, ali i dokazuju da je za revizionističke intervencije koje su Pejakovića potakle na odlazak odgovorna isključivo ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministarstvo koje vodi.

Drugim riječima, premda je u javnosti stvoren dojam kako je kriza u Spomen području Jasenovac kreirana ulaskom radikalno desnog Domovinskog pokreta u parlamentarnu većinu i vladu Andreja Plenkovića, to nije točno: izravne revizionističke intervencije koje su uzrokovale Pejakovićev odlazak počele su više od pola godine prije izbora i za njih je odgovorna isključivo Plenkovićeva ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dok Domovinski pokret – premda mu aktualno prikrivanje istine o razmjerima zločina u ustaškom logoru smrti zasigurno odgovara – s tim intervencijama nema nikakve izravne veze.

Štoviše, čak je i izraz “izravne revizionističke intervencije” po svemu sudeći preblag, jer je bila riječ o izravnoj cenzuri karakterizacije ustaških zločina u Jasenovcu koju su ponudili kustosi Spomen područja. Naime, nakon što su stručnjaci Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA), u sklopu prošlogodišnjega hrvatskog zasjedanja IHRA-om, u lipnju prošle godine hrvatskoj vladi dostavili preporuke za unapređenje kvalitete rada Spomen područja te u njima savjetovali postavljanje novih informativnih ploča za posjetitelje na ulazu u memorijal, Ministarstvo kulture i medija zatražilo je od kustosa Spomen područja da napišu tekst za nove informativne ploče, i pošalju ga na recenziju u Ministarstvo. Zahtjev su iz Ministarstva poslali ujesen prošle godine, uoči posjeta izaslanstva IHRA-e Spomen području, koji je održan 26. studenoga prošle godine….

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
KUNA

prije 6 dana

Nacional se uhvati Jasenovca ko pijan plota ! Nikada nije izvjestavao o drugih 1200 stratista i zlocinima Partizana ali i pogubljenja 1945 u Jasenovcu poslije 1945 ! Naravno da ce se napraviti Revizionizam i to je sada gotovo nemoguce sprijeciti ali je i dobro da svi vide Da je Nacional u Hrvatskoj da mrzi sve sto je Hrvatsko i sirenje cetnickih i srpskih interesa ! HDZ- u mogu izgleda samo jos popusiti ! Vjerojatno im AP sprema pocetak kraja ! Vec se vidi koliko su frustrirani i koliko se boje i plase od stvarnog kolapsa ! Mozda ce prvo iz tjednika postati Mjesecni . pa polugodisnji i onda Vjecna tisina !

Avatar photo
ljerka.d.

prije 6 dana

Hrvatska je vec dobrano zakoracila u 1941.