Milošević u Petrinji: “Zadatak je osigurati smještaj građanima i krenuti u brzu obnovu”

Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević u četvrtak je obišao Petrinju.

“Prije nekoliko dana se oslobodila jedna ogromna energija iz zemlje koja je porušila ovu siromašnu Baniju. Ovaj divni kraj je dotukla, ali se istodobno oslobodila jedna ogromna energija pozitivna humanosti i solidarnosti. Jako je važno da tu energiju dobro kanaliziramo i da je održavamo”, rekao je Milošević.

Poručio je da država čini sve što može, kaže da su podigli sve službe i administraciju.

“Čuo sam se ministrom Aladrovićem, on je poslao mobilne timove iz Ministarstva socijalne skrbi. Ja sam ga zamolio da pošalje to i u neka sela koja sam ja jučer posjetio. Čuo sam se i s gospodinom Pupovcem maloprije, on mi je rekao da je SNV osigurao preko Republike Srpske i gospođe Cvijanović 10 kontejnera koji će danas popodne stići preko graničnog prijelaza Bosanska Dubica, a dolazi i jedan šleper građevinskog materijala”, rekao je.

Dodao je da se solidarnost pokazuje i u regiji, što je pohvalno i važno. “Bitno je sad ljudima pružiti prvu pomoć, osigurati krov nad glavom, uspostaviti prekinutu opskrbu električnom energijom i vodom, dostaviti hranu, a onda ćemo misliti zapravo o osobi koja će uslijediti nakon toga”, kazao je Milošević.

Na upit ne bi li država u ovom slučaju pomoći trebala biti organiziranija od pojedinca, odgovara: “Država je reagirala odmah. Kako je reagirala država, tako su reagirali i građani. Tu energiju humanosti i solidarnosti treba održavati i pozdraviti. Premijer i predsjednik su odmah bili u Petrinji. Sjednica Vlade je održana, odobrili smo odmah interventna sredstva. Sve moguće raspoložive snage su pokrenute”.

Što se pomoći građanima tiče, rekao je kako je prvi zadatak osigurati kontejnere, šatore i privremeni smještaj, te da se onda mora krenuti u brzu obnovu. Pritom je napomenuo da će se voditi računa da građani pogođeni potresom budu rasterećeni od davanja.

“O svemu tome će se voditi računa. I kad smo razgovarali u Vladi, razgovarali smo o svim aspektima, da se građanima maksimalno olakša. Pokušat ćemo maksimalno rasteretiti građane svih mogućih obveza”, zaključio je Milošević.

Komentiraj