Milorad Dodik ponovo traži da se o Schmidtu očituje Vijeće sigurnosti UN-a

Autor:

22.04.2021., Aerodrom Mahovljani, Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Delegaciju Srbije, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vucic, na Aerodromu "Banjaluka" u Mahovljanima docekao je srpski clan i predsjedavajuci Predsjednistva BiH Milorad Dodik. U delegaciji Srbije prisutni su i Ivica Dacic, predsjednik Skupstine Srbije, Ana Brnabic, premijerka Srbije, kao i ministar unutrasnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. U okviru posjete RS, Aleksandru Vucicu bit ce uruceno priznanje Kljuc grada Banjaluke, koje mu je dodijelila Skupcina Grada Banjaluka.
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je u četvrtak najavio kako neće priznati imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji ukoliko to ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN.

Schmidta je za novog visokog predstavnika potkraj svibnja imenovao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) uz najavu kako će o toj odluci biti informiran glavni tajnik Ujedinjenih naroda. To zapravo znači kako se o potvrdi imenovanja Schmidta, koji bi na novu dužnost trebao stupiti 1. kolovoza, neće niti raspravljati na Vijeću sigurnosti UN jer bi Rusija koja već godinama traži zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) mogla posegnuti za vetom.

Dodik je u srijedu i od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanku u Beogradu tražio potporu za svoju nakanu da praktično bojkotira Schmidta, no nije ju izrijekom dobio. Vučić je najavio kako će sa Schmidtom svakako razgovarati, ali će iskazati protivljenje mogućoj uporabi ovlasti koje visokom predstavniku omogućuju smjene dužnosnika izabranih u BiH kao i nametanja odluka i zakona.

Na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu Dodik je ustvrdio kako je nužno da se o svemu ipak očituje Vijeće sigurnosti BiH, no što god bude u konačnici ne vjeruje da će ubuduće međunarodna zajednica značajnije intervenirati u BiH. Smatra i kako bi se Srbija, kao i Hrvatska, trebala značajnije angažirati u kapacitetu država-potpisnica Daytonskog sporazuma.

“Danas se ne zna ni tko je visoki predstavnik. PIC tvrdi da je imenovao Schmidta, a tu je još uvijek (Valetin) Inzko”, kazao je Dodik koji tvrdi da je dolazak Schmidta jedino u interesu Bošnjaka.

Ocijenio je kako se stanje u BiH “usložnjava” te da su svi bitni procesi u zastoju, uključujući i pregovore o izmjenama izbornog zakona jer se Bošnjaci i Hrvati ne mogu dogovoriti.

Kazao je kako ne vjeruje da će dogovor biti postignut unutar parlamentarne radne skupine koja je za to zadužena pa je stoga potrebno da sve riješe ključni političari u izravnom dijalogu.

“Nužan je politički dogovor o rješenjima na najvišoj razini i ja sam spreman u tome sudjelovati”, poručio je Dodik.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.