Milijun eura u godinu dana za plaće bivših zastupnika

Oko milijun eura bit će izdvojeno iz državnog proračuna za 36 bivših saborskih zastupnika koji su zatražili povlasticu primanja plaće godinu dana nakon kraja mandata, objavio je 24sata.hr.

Bivši zastupnici, kao i druge kategorije državnih dužnosnika, imaju pravo na punu plaću pola godine nakon kraja mandata, te na pola plaće još šest mjeseci, ako takvu povlasticu zatraže. Iz prethodnog saziva Sabora, do 4. kolovoza to je zatražilo 36 bivših zastupnika.

24sata.hr izračunao je da će ukupni trošak iznositi 7,74 milijuna kuna u godinu dana.

Nisu svi bivši zastupnici zatražili povlasticu. Milanka Opačić jedna je od onih koji nisu.

Povlastica je uvedena jer dužnosnici, uključujući i zastupnike, ne smiju biti u upravama i vlasništvu tvrtki godinu dana. Za ministre je to donekle i razumljivo da ne bi zlorabili svoj položaj, ali zastupnici imaju znatno manju odgovornost i utjecaj, ali čak i zamjenikci općina imaju pravo, kako se kolokvijalno kaže, na “šest plus šest”, posjeća 24sata.hr.

U spomenutih 36 bivših zastupnika ne ulaze oni koji će se u kolovozu ili rujnu vratili na prethodne poslove, poput Gorana Aleksića iz Snage. Neki drugi, poput Željka Jovanovića iz SDP-a i Gorana Beusa Richemberga, plaću će primati do ovogodišnjeg rođendana, a kad na taj dan napune 55 godine, krenut će im saborska mirovina. U lipnju, prosječno je iznosila 10.074 kune.

Od bivših zastupnika, primjerice, Ivan Pernar primit će 234.225 kuna, Tomislav Saucha, kojemu se sudi zbog krivotvorenja potpisa, 192.798 kuna, Bruna Esih 197.415, a bivši HDZ-ov ministar pod istragom Lovro Kuščević 201.105 kuna.

Komentiraj