MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA NAD ŽENEMA Tomašević posadio nova stabla, simboliziraju žrtve femicida

Autor:

22.04.2024., Zagreb - Povodom Dana planete Zemlja na jezeru Bundek posadjena su stabla u sklopu akcije "Milijarda ustaje protiv nasilja nad zenama i djevojcicama". gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

U sklopu akcije Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u ponedjeljak je posadio četiri stabala u parku Bundek, gdje je već posađeno 400 stabala koja simboliziraju jednako toliko ubijenih žena u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina.

“Nadam se da nećemo morati posaditi više nijedno novo stablo na ovom mjestu“, rekao je Tomašević uoči sadnje stabala u povodu Dana planeta Zemlje te u sklopu akcije Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

„Žrtve femicida me uvijek ostavljaju bez riječi. Neke zakonske inicijative su pokrenute, ali to nije dovoljno jer je i dalje nasilje nad ženama duboko ukorijenjeno u naše društvo. Dok god imamo neravnopravnost između muškaraca i žena, imat ćemo, nažalost, i rodno uvjetovano nasilje”, kazao je gradonačelnik.

Osim Tomaševića, četiri sadnice posadile su umjetnička direktorica i producentica Ženskog filmskog festivala Danijela Stanojević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić te dobitnica nagrade “Zagrepčanka godine“ Sanja Sarnavka.

Problem mizoginije

Sadnjom stabala u parku Bundek nastoji se podići svijest o problemu mizoginije i nasilja u obitelji te o još jednom važnom problemu, a to je očuvanje okoliša, izvijestili su u priopćenju iz zagrebačke Gradske uprave.

Zagrebački gradonačelnik na kraju je zahvalio Ženskom filmskom festivalu, inicijativi Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, inicijativi za Bundek i gradskom SDP-u, s kojima surađuje na razvoju dodatnih sadržaja na istočnom dijelu Bundeka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.