Miley Cyrus i Shakira nisu jedine! Evo kako izgleda ‘pop osveta’

Autor:

Miley Cyrus/YouTube

Osvetničke pjesme, one u kojima slušamo poruke bivšim ljubavima pjevača i pjevačica idealne su za umjetnike koji žele ‘zapaliti mreže’, ostvariti uspjeh na ljestvicama i ponovno uspostaviti svoj status vrhunske pop zvijezde. To je naizgled logika iza povratničkog singla Miley Cyrus ‘Flowers’.

Objavljen 13. siječnja, ovaj singl predstavlja prekid trogodišnje šutnje. Odabrala je Miley Cyrus baš dan kada svoj 33. rođendan slavi njen bivši suprug, glumac Liam Hemsworth. Par se razveo u siječnju 2020. godine, nakon dvije godine braka. Promuklog glasa isprekidanog emocijama, Miley Cyrus pjeva ‘Mogu voljeti sebe bolje nego si to ti činio” – pa se čini da nema slučajnosti u odabiru datuma.

Slično je učinila i Shakira, koja se u pjesmi ‘obračunala’ s nevjerom supruga, nogometaša Gerarda Piquea, s kojim ima dvojicu sinova.

“Baby, želim ti sve najbolje s mojom zamjenom, ne znam što ti se dogodilo, ali zamijenio si Ferrari za Twingo, zamijenio si Rolex za Casio”, tekst je pjesme koja je u tri dana prikupila 109 milijuna pregleda na YouTubeu.

Miley Cyrus i Shakira svakako nisu prve koje su izdale singlove posvećene nekadašnjim ljubavima. Tu je Taylor Swift, koja se, sve do prošlogodišnjeg albuma o krizi srednjih godina ‘Midnights’, u svojim hitovima gotovo redovito obraćala nekom bivšem dečku. Primjer za to je ‘We Are Never Ever Getting Back Together’ – njen pozdrav svom bivšom koji se, prema njenim riječima, prema njoj odnosio kao prema krpenoj lutki koju može odbaciti kako mu se prohtje.

Priča se da je riječ o Jakeu Gyllenhaalu, s kojim je Swift bila u ljubavnoj vezi oko tri mjeseca 2010. Ona nije ni potvrdila ni demantirala ta nagađanja. Za američke medije izjavila je da je namjerno napisala pjesmu koja će ga ‘apsolutno izludjeti’ kad je čuje na radiju.

Tu je i pjesma ‘Dear John’, navodno o Johnu Mayeru, s kojim je hodala 2009. kada je njoj bilo 19, a njemu 32 godine. I “Bad Blood” – nije romantična, ali inspirirana je njezinom svađom s Katy Perry, s kojom se posvađala kada su oboje pokušali angažirati istu prateću plesačicu za turneju.

Prije Taylor Swift osvetničke pjesme izdavala je Beyonce. Na početku njene solo karijere ruže – nisu cvjetale. No, sve se mijenja kad Beyonce objavljuje prekrasno osvetničku pjesmu ‘Irreplaceable’, koja govori o napuštanju uspomena na lošu vezu i partnera koji vara.

Potom – ‘Lemonade’ – album posvećen suprugu Jay-Z-ju nakon njegove navodne nevjere.

Ali možda najeksplicitniji – i najozloglašeniji – primjer komercijalnog potencijala osvete bio je ‘Cry Me a River’ Justina Timberlakea iz 2002. godine. Pjevaču su zamjerali da je ubrzao svoju karijeru žrtvujući svoju bivšu Britney Spears.

Video za pjesmu je ne samo da je prikazivao plesačicu stiliziranu da izgleda kao Britney Spears, već je snimljen na način koji je sugerirao da je Spears bila nevjerna Timberlakeu, kao što se šuškalo u tabloidima.

Godine 2021. javno se ispričao zbog ‘pranja vlastitog prljavog rublja pred cijelim svijetom’.

Slijedi Bob Dylan. ‘Zbogom je predobra riječ, dušo’, podsmjehnuo se na ‘Don’t Think Twice, It’s All Right’ (1963.), vjerojatno se obraćajući svojoj djevojci Suze Rotolo, koja se s Dylanom pojavila na naslovnici The Freewheelin’ Bob Dylan, album na kojem se pjesma pojavila.

No, i o Dylanu su se pisale pjesme. Joan Baez 1972. godine napisala je vlastitu pjesmu o svom vremenu s ‘neopranim fenomenom’. ‘Diamonds and Rust’ razotkrili su budućeg dobitnika Nobelove nagrade kao emocionalno nedostupnog ljubavnika koji je svoju verbalnu spretnost koristio kako bi stvari držao nejasnima.

Ed Sheeran je, pak, u pjesmi ‘Don’t’ iz 2014. godine pjevao o Ellie Goulding koja ga navodno vara s Niallom Horanom iz One Directiona, što je pjevačica demantirala. “Viđao sam se s nekim neko vrijeme, a onda su završili fizički u vezi s jednim od mojih prijatelja u istom hotelu u kojem smo i mi boravili”, ispričao je za Billboard Sheeran.

Vjerojatno jedna pjesma Carly Simon, čiji je otac bio suosnivač izdavača Simon and Schuster, koje se možete sjetiti je ‘You’re So Vain’ iz 1972. godine. Riječ je o ‘obračunu’ s tipom koji sebe smatra Božjim darom, ženama pogotovo, ali i cijelom čovječanstvu.

Desetljećima su trajala nagađanja o kome pjesma govori. Simon je tu tajnu čuvala za sebe. Sumnja je, međutim, pala na ljubavnike poput Micka Jaggera i Warrena Beattyja. No, moguće je i da se radi o muškarcima općenito.

Nijedno desetljeće nije pokazalo snagu osvetničke pjesme više od 1990-ih. Björk, Tori Amos i No Doubt – svi su se okušali u osvetničkim pjesmama.

A kao možda najpoznatiji primjer izdvaja se album Alanis Morissette ‘Jagged Little Pill’ iz 1995. godine, koji je čin osvete ljubavniku koji ju je prevario.

To je također bacilo sjenu na život njenog bivšeg dečka Davida Couliera, kojeg pamtimo iz ‘Pune kuće’. Progonili su ga novinari koji su željeli otkriti je li on taj koji je slomio Alanisino srce.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.