MILENIJALCI ‘Djeca mogu bit zabavna, ali ne želimo da žive s nama’

Autor:

FOTO: biobio.hr

Imati djecu za neke je prioritet i smisao života, drugima pak to ne pada ni na pamet. Među ove potonje sve više spadaju milenijalci.

Postoji mnogo osobnih razloga zašto se odrasli odlučuju na život bez djece – od financijske nestabilnosti do jednostavnog razloga da žele uživati u onome što život pruža.

Ljudi s djecom često one koji se ne odluče na takav život nazivaju “sebičnima” i nemaju puno razumijevanja za one s takvim životnim izborima. Stoga je BuzzFeed prikupio iskustva milenijalaca koji nemaju djecu, a oni su ispričali svoje razloge.

“Imam 33 godine, muškarac sam i nemam djece. Uvijek sam govorio da ću, ako budem htio imati djecu, morati imati izvrsnog partnera za to putovanje. Nisam našao nikoga tko odgovara tim kriterijima.”

“Mogu biti stabilan za jednu osobu, ali ne za dvije.”

Mostovci imaju rješenje za demografsku krizu: Sustav jedinstvenog dječjeg doplatka, skraćeno radno vrijeme za roditelje…

“Napravio sam vazektomiju. Nije mi žao. Pogotovo jer sam se nedavno izležavao u lijepoj hotelskoj sobi s hidromasažnom kadom i slušao djecu kako vrište dok se igraju u bazenu.”

“Imam 36 godina i nemam djece. Pomagala sam odgajati sestrinu djecu dok sam bila tinejdžerica. Tada sam shvatila da ne želim imati vlastitu.”

“Zaručnik i ja smo u srednjim tridesetima. Složili smo se da nećemo imati djecu. Planet umire, stanje u svijetu je loše, a mene užasava pomisao na trudnoću i rađanje. Savršeno smo zadovoljni sa svojim slobodnim vremenom, novcem i psima.”
“Imam 29 godina i žena sam. Postoji u meni želja da imam dijete, ali također mi se sviđa ideja da imam novca i slobodu da putujem, da imam neka druga iskustva koja ne bih mogla imati da imam dijete. No i dalje imam osjećaj da ću požaliti kada ostarim zbog te odluke. Gledam kako moja mama i ja imamo nevjerojatan odnos koji bih i ja željela sa svojim djetetom. Ne znam, neodlučna sam.”

Na samom smo vrhu ljestvice zemalja EU: Hrvati s roditeljima žive do 35. godine

“S partnerom sam već 15 godina i oboje imamo druge ciljeve u životu. Oboje smo neko vrijeme bili učitelji i slažemo se da djeca mogu biti zabavna, ali ne želimo da žive s nama.”

“Sa svojim partnerom sam deset godina. Ranije smo htjeli djecu jer smo uživali gledati naše nećake dok su bili bebe. Sada, kada nam nećakinja dođe u posjet, kuća bude uništena u jednom danu. Također, razmišljam o glavoboljama koje bih imala kada bi djeca odrasla. Ne čini nam se to kao nešto što želimo u životu.”

Studija koju je provelo Rutgers University  pokazuje da skoro jedan od svakih 14 roditelja u Sjedinjenim Državama, oko 7%,, kaže da ne bi imao djecu kad bi mogao ponovno birati. Stope roditeljskog žaljenja još su više u dijelovima Europe, kao što su Njemačka (8%) i Poljska (13,6%). Jedan od glavnih razloga zašto roditelji žale išto maju djecu u prvom redu može biti strah od propuštanja, kolokvijalno poznat kao “FOMO.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.