Milanović: “Energija nije roba. Energija je sve! Nisu slučajno SAD i Rusija, svaka na svoj način, neuništive”

Autor:

29.11.2022., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor sudjelovali su na otvaranju foruma Business Meets Politics – Energetika danas i sutra u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba i Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj koji je odrzan u hotelu Westin. Zoran Milanovic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa slovenskim je predsjednikom Borutom Pahorom u utorak sudjelovao na forumu “Bussiness Meets Politics – Energetika danas i sutra” koju je organizirao Slovensko-hrvatski poslovni klub i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Na tom je forumu Milanović istaknuo da su gospodarska suradnja te posebno energetika – ključna pitanja. “Energetika je sve”, poručio je Milanović, koji je koa ilustraciju usporedio potrošnju električne energije po stanovniku, odnosno koliko se godišnje potroši kilovata sati po stanovniku.

U tom smislu, naveo je da Hrvatska troši 3.900 kilovata po stanovniku, Slovenija skoro 7.000, a da neke druge države, koje su manje razvijene od Hrvatske, imaju znatno veću potrošnju električne energije po stanovniku.

“Taj indikator između ostalog pokazuje strukturu ekonomije, odnosno prisustvo ili nedostatak industrije. U Hrvatskoj nema industrije i taj podatak o maloj potrošnji energije, i ustvari o malim potrebama po jedinici društvenog proizvoda, te najbolje legitimira”, rekao je hrvatski predsjednik koji je poručio da je uvjeren da će Hrvatskoj, kao maloj ekonomiji u okviru Europske unije, euro biti dobar objasnivši kako je hrvatska ekonomija izrazito uslužna.

“Bazirani smo na prodaji usluga uz relativno pristojne profite i za svoju konkurentnost borimo se kvalitetom. Hrvatski turizam, preprisutan u hrvatskoj ekonomiji s udjelom od 20 posto, sve je kvalitetniji i kvalitetniji i ima dobar prinos na kapital”, naglasio je Milanović i dodao da je euro neke ekonomije potisnuo navevši kao najgori primjer talijansku ekonomiju koja dvadeset godina nije rasla.

“Energija nije roba. Energija je sve, to je sigurnost, neovisnost. Nisu slučajno SAD i Rusija, svaka na svoj način, dvije velike neuništive države. Neuništive su zato što imaju određene tehnologije i imaju neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija, ovisna je o uvozu. To je ta moć i ta strašna moć država koje možeš ograditi ogradom i one će živjeti i dalje”, naglasio je.

Europska unija, dodao je Milanović, nije uspjela osnovati energetsko tržište. “Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo plin kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni. To je činjenica. To će koštati”, istaknuo je i dodao da energija nije roba ni u perspektivi energetske tranzicije.

“Ta tranzicija je važna, to traje i to je proces. Neće početi sutra, nećemo svi voziti električne aute i neće ni naša djeca voziti električne aute. Nafta i plin su energenti koji su ovdje i koji će s nama ostati još dugo. Ta tranzicija će trajati desetljećima, a energetika je jednako sigurnost, jednako snaga. Dakle bez energije ne postojimo”, smatra.

Milanović je dodao da je hrvatska europska ekonomija koja je ovisna o tome kako stvari stoje u Europi. “Ovisna je o Njemačkoj, praktički ovisna. To su naši potrošači, to su naša tržišta – kako bude njima tako će, na kraju krajeva, biti i nama. Ako Mađarska ne uđe u euro, a ne ulaze zbog emotivnih razloga, posljedica može biti ta da forinta za godinu dana izgubi 30 posto vrijednosti naspram eura. Kada uđemo u euro, u Hrvatskoj će se plaćati u eurima. Mađari će imati manje novaca da potroše u Hrvatskoj. Dok je to problem s Mađarskom, to je mali problem. Postane li to problem s Njemačkoj, koja radi preskupe energije više ne može proizvoditi jer ima visoku razinu potrošnje i energetske opterećenosti po jedinici proizvoda, najveće u Europi – to će biti problem za nas”, rekao je pa dodao da nismo mi ti koji taj problem možemo riješiti, iako smo sagradili LNG što je, poručio je, dobra stvar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.