Milanović: “Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije. Plenković terorizira i maltretira, a Banožić je kožna bolest”

Autor:

23.11.2022., Zagreb, ured predsjednika - Predsjednik Republike Zoran Milanovic, primio je saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Krševana. Komentirao je Vladin prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika, a koji je upućen na raspravu u Hrvatski sabor.

Milanović je naime odbio razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Banožić je danas rekao da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno, piše Večernji.

“Ovo je osobni teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje. To je rat Amerike i Rusije, Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije, to moramo konstatirat i situacija je opasnija nego što je ikad bila”, rekao je.

Članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora

“Ovo je totalno ludilo. Svim stručnjacima koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju čl 5 Sjevernoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od trećega ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi”, pojasnio je.

Saveznici NATO-a

“Plenković krši Ustav i terorizira državu. Ovo je već neka vrsta light udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira zastupnike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije. Ne idem na Ustavni sud. Predsjednik je izabran od građana. Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem budite uspravni, ne dajte se zastrašivati”, rekao je.

“Ovdje imamo ministra koji je uništavao državnu imovinu. Banožić je kožna bolest. To blato ostaje na prstima i noktima”, izjavio je.

Situacija u VSOA-i

“Što se tiče VSOA-e, nije problem što je USKOK tamo. Problem je u prioritetima. Banožić se gura pod tepih, i računa se da će se odustati. Prestalo se pisati o tome”, rekao je.

Milanović je odbio je razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske, između ostalog jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćio je ured predsjednika u utorak. Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a ured predsjednika sada je priopćio da se dopis ministra obrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost, piše Večernji.

“Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor”, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.