‘Mi smo jednostavno kultno mjesto, preživjeli smo sve režime, i naciste i komuniste’

Autor:

Riana Petanjek

Čuvena praška pivnica U Fleků, gdje se pivo po tradicionalnoj recepturi proizvodi već 500 godina, jedna je od nezaobilaznih znamenitosti Praga, a osim piva i hrane, hrvatske turiste privlači i zato što je upravo ondje prije 111 godina osnovan Hrvatski nogometni klub Hajduk

Utipkate li “nogometni klub Hajduk” u tražilicu ili pripadate onoj strani Hrvatske koja ga obožava, primijetit ćete da je bijeli kralj Splita osnovan u Pragu u Češkoj, u restoranu i pivovari imena U Fleků. Od kud sad Češka i Prag? Zanimalo nas je to više od grba Hajduka koji je na toj adresi izložen.

Pitanja zašto baš tamo davne 1911. godine, što se do danas promijenilo, koliko ih Hrvata zbog toga posjećuje, što nude. Neke odgovore otkrili smo sami, a na neka pitanja je odgovorio Stanislav Derungs, vodič zaposlen u pivovari i zadužen za turiste koje zanima povijest mjesta.

Stanislav Derungs u pivovari je zaposlen kao vodič i zadužen je za turiste koje zanima povijest tog mjesta. FOTO: Riana Petanjek

Već izvana zgrada pivovare odaje da se radi o unikatnoj priči, a posebno iznutra sve djeluje kao da ste u dvorcu usred inače užurbanog dijela Praga. Avenija na kojoj promet gotovo nikad ne staje samo je koju ulicu udaljena od oaze koja uveseljava zaljubljenike u pivo već nekoliko stoljeća.

Na ulazu na nekoliko mjesta istaknuta je 1499. godina. Bila bi posebna samo da se radi o godini u kojoj je zgrada izgrađena, no sakriva puno više od toga i nešto još zanimljivije. To je godina u kojoj je U Fleků postala pivovara otvorena za sve i počela s proizvodnjom piva i za pučanstvo.

Na zidu pivnice koja je s proizvodnjom piva za pučanstvo počela još davne 1499. godine, stoji spomen ploča kao podsjetnik na to da je upravo u Fleku 1911. godine osnovan Hajduk, kada su splitski studenti koji su upravo tu provodili svoje slobodne večeri, zaključili da i njihov rodni Split zaslužuje nogometni klub. FOTO: Riana Petanjek

Sama zgrada je starija, baš kao i proizvodnja piva, osim što se prije 1499. pivo stvaralo samo za privilegirane i aristokrate. Te davne, za hrvatski nogomet značajne 1911. godine splitski su studenti svoje slobodne večeri, baš kao i mnogobrojni internacionalni studenti u Pragu, provodili upravo u U Fleků. Nogometne utakmice koje bi splitski studenti pratili potaknule su ih da 13. veljače 1911., uz pivo čiji se okus do danas nije promijenio, zaključe kako i njihov rodni Split zaslužuje nogometni klub. Od svih stolova i prostorija Stanislav i ja smo za pričanje odabrali onaj koji je ispod grba koji označava početak postojanja Hajduka.

Priče koja kruže među obožavateljima da su nekoliko puta uklonili natpis potvrdio je s objašnjenjem da su to morali napraviti samo zato što su se bojali da ga srpski navijači ne bi oštetili. Inače su prema njegovim riječima jako ponosni i na grb i na činjenicu da je Hajduk osnovan baš na ovoj adresi. Zapravo im, sasvim logično, puno gostiju iz Hrvatske dolazi upravo zbog Hajduka i ploče. Ploča se uklanja na dan ili dva kad zbog utakmica u grad dolaze srpski navijači, samo zato što su već imali nekoliko loših iskustava. Splitski su studenti u godinama kad su osnovali Hajduk na adresi njihove pivnice provodili puno vremena, jer su oni tad kao i danas bili jedna od najpopularnijih pivovara, restorana i općenito mjesta za okupljanje mladih.

Receptura za pivo nije se U Fleků promijenila od 1843., zapravo imaju samo jedno originalno tamno pivo koje nije filtrirano ni pasterizirano, a prodaju ga i u bocama za doma. FOTO: Riana Petanjek

Šetnjom kroz poprilično veliku pivovaru može se vidjeti mjesto gdje proizvode i hlade pivo, ali i sve sale restorana i lako je steći dojam kako je kod njih kroz sva ta stoljeća bilo živo i kako su veliki dio kulturne povijesti cijelog grada. I nekad je postojala sala koja je bila rezervirana samo za umjetnike, glumce, pisce, intelektualce ili političare. Danas je to sala za sve one goste koji žele platiti više i biti odvojeni od drugih.

Koliko su oduvijek utjecali na kulturu u gradu dobro će ispričati malo kazalište unutar pivovare u kojem su se nekad prikazivale predstave i filmovi, čak i snimali filmovi, a danas je to mjesto rezervirano za kabaretske predstave. Koje se i dalje jednom tjedno redovito održavaju. Osim što su jedna od najstarijih pivovara u gradu piva, U Fleků je i najveći restoran. Imaju impresivnih 1100 sjedećih mjesta u osam sala i vrtu. Osim toga, U Fleků nije samo poznati restoran, nego i hodočasničko mjesto za sve ljubitelje piva, i Čeha i stranaca.

Ploča s grbom Hajduka uklanja se na dan ili dva kad zbog utakmica u grad dolaze srpski navijači, samo zato što su već imali nekoliko loših iskustava

Receptura za pivo nije se promijenila od 1843. Zapravo imaju samo jedno jedino potpuno isto, originalno tamno pivo sve te godine. I to je pivo zbog kojeg svi dolaze. Pivo koje nije filtrirano ni pasterizirano, prodaju ga i u bocama za doma, ali mora se popiti u manje od dva mjeseca, upravo zato što je potpuno prirodno. Lani su iznimno za obilježavanje sto godina obitelji Brtnik koja je imala pivovaru prije nacionalizacije za vrijeme komunizma i vratila je nakon njegova pada, proizveli svijetlu verziju tog piva. Tako da još ove godine možete probati svijetlu i tamnu verziju iste recepture, no ne zna se u kojem će se trenutku opet vratiti samo na tamnu opciju.

Što se tiče proizvodnje piva, zaposlena su samo dvojica pivara, pivo rade samo jednom tjedno i proizvedu 6000 litara, a u roku od tjedan dana, a nekad i brže sve prodaju. Specifični su i po kadi za hlađenje piva, to je starinski način, pa osim što ćete takve teško pronaći više u Europi, oni su jedna od rijetkih pivovara koja pivo u njima još uvijek hladi na taj stari, zaboravljeni način. Osim te kade za hlađenje, veliki ponos pivovare je i bačva iz 1366., koja je dokaz da se pivo tu proizvodi i prije 1499.

Ulice oko pivovare nose imena po pivarima koji su kroz povijest bili dio te posebne priče o gradu piva. FOTO: Riana Petanjek

S obzirom na to da je Prag grad u kojem se popije najviše piva po stanovniku na svijetu, grad poznat upravo po pivu, pivovarama, grad u kojem je voda često skuplja od piva, nevjerojatno je da oni i dalje proizvode jednu vrstu piva. Ladislav je to objasnio u par rečenica.

“Mi smo jednostavno kultno mjesto. Preživjeli smo sve režime, i naciste i komuniste, u cijelom svijetu i Europi uvijek smo bili poznati kao neutralno mjesto. Ne biste vjerovali koliko nam obitelji iz Njemačke dođe u posjet, samo zato što su se nekad njihovi bake i djedovi tu sretali. Mi smo bili mjesto gdje su se rođaci iz Zapadne i Istočne Njemačke mogli slobodno družiti. Isto je s Austrijom i mnogim drugim zemljama. Ne možemo dokazati, ali i slavni Che Guevara je bio ovdje, samo prerušen i to nije bilo dozvoljeno objavljivati javno. Ja imam fotografije s mnogim zvijezdama iz vašeg dijela Europe, Goran Bregović i Emir Kusturica samo su neki od njih. Naravno, osim slavnih i manje slavnih gostiju i hrana po tradicionalnoj češkoj recepturi koja paše savršeno uz naše pivo pomaže održati visoki broj posjetitelja.”

Prašku atrakciju ‘Zgradu koja pleše’ projektirao je hrvatsko-češki arhitekt Vlado Milunić s kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem

Koliko je upravo ova pivovara važan dio praške povijesti možda najbolje dočarava činjenica da ulica u kojoj se nalazi, kao i sve oko nje u tom dijelu Praga, nose imena po pivarima koji su u povijesti bili dio ove posebne priče o pivu u gradu piva. Zato kad ste u Pragu, osim zbog grba Hajduka, odnosno ploče koja obilježava njegovo osnivanje, puno je i drugih razloga zašto bi U Fleků trebao biti na vašem popisu.

Koliko su Hrvati vezani uz Prag osim po Hajduku, svega 15 minuta hoda od pivovare, pokazat će vam kuća, odnosno Zgrada koja pleše. Češki je naziv Tančící dům, nazivaju je i Fred i Ginger, a to je zgrada Nationale-Nederlanden na Rašínovo nábřeží (Nasip Rašín). Jednu od najpoznatijih praških zdanja projektirao je hrvatsko-češki arhitekt Vlado Milunić u suradnji s kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem. Uz sve druge ljepote grada na Vltavi, niske cijene u odnosu na hrvatske nude toplu preporuku za kratki ili dulji izlet u Prag.

Osim Vltave i starog dijela Praga, na samo 15 minuta hoda od pivovare nalazi se i Zgrada koja pleše ili Tančící dům, a nazivaju je i Fred i Ginger. FOTO: Riana Petanjek

OZNAKE: Hajduk, prag, . flek

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.