Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju da su potrebne vladine subvencije kako bi se riješile dugotrajne razlike u kvaliteti života u zemljama bivše komunističke Istočne Njemačke i Zapadne Njemačke 28 godina nakon ujedinjenja.

U video objavljenom na internetu Merkel je rekla da vlada treba razmotriti načine za rješavanje strukturalnih razlika koje će ostati nakon isteka poreza solidarnosti, uvedenog 1990. za potporu siromašnijim istočnim državama, krajem 2019.

“Mi se stalno moramo pitati kako možemo dovesti u ravnotežu sustavne, strukturalne razlike između istoka i zapada u području istraživanja, u svezi sa sjedištima velikih tvrtki i u polju strukturalne nezaposlenosti”, kazala je Merkel.

Merkel, koja je odrasla u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, razgovarat će o toj temi s premijerima pet bivših istočnonjemačkih saveznih država u srijedu.

“Dvadeset i osam godina nakon ujedinjenja puno smo postigli, ali uvijek postoji potreba za takvim sastancima”, istaknula je.

U priopćenju iz njezina ureda navodi se da “savezna vlada želi iskoristiti program subvencija kako bi pomogla osigurati jednaki životni standard u cijeloj Njemačkoj”.

Merkel je rekla u videu da je BDP po stanovniku u bivšoj Istočnoj Njemačkoj sada oko 73 posto razine u nekadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj te da su porezni prihodi također neujednačeni. Mirovine su oko 96 posto zapadne razine, ali neće dostići 100 posto do srpnja 2024., kazala je.

Merkeličini konzervativci i socijaldemokrati lijevog centra, zabrinuti zbog podbačaja na nacionalnim izborima u rujnu, složili su se da će se više fokusirati na rješavanje strukturalnih razlika na bivšem istoku i drugim slabijim dijelovima Njemačke.

Komentiraj