MERKEL: “Ne pitajmo prečesto o opstanku EU, nego nastavimo posao”

Ne pitajmo prečesto o opstanku EU, nego nastavimo dnevni posao, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za pet europskih novina, četiri dana prije nego što će Njemačka 1. srpnja od Hrvatske preuzeti predsjedanje EU-om.

U opširnome intervjuu, kazala je kako “pandemija koronavirusa zahtijeva od Njemačke ‘izvanrednu solidarnost’ s drugim zemljama članicama EU, a pandemiju je nazvaoa “izazovom neviđenih dimenzija”, pozivajući članice Unije da očuvaju svoje unutarnje tržište “i nastupaju jedinstveno prema svijetu”.

“Moramo učiniti što god možemo da ne upadnemo u protekcionizam. Ako Europa želi da je se čuje, mora dati dobar primjer. Računam na to, premda nemam iluzija kako će to biti teški pregovori. Računam na zemlje članice da u zajedničkom interesu imaju zajedničko stajalište u tako izvanrednoj situaciji”, rekla je kancelarka.

Naglasila je kako je u interesu članica Unije da “održe snažno europsko unutarnje tržište” i “da stoje ujedinjene na svjetskoj pozornici”. “U ovako izvanrednoj situaciji, oslanjam se na činjenicu da članice imaju velik interes u onome što nas ujedinjuje”.

Suprotstavila se podjeli EU na južne, sjeverne i istočne članice. “To je crno-bijelo gledanje. Očekujem od svih nas da uvijek stvari promatramo sa stajališta onoga drugog, i da probleme sagledavamo s tuđeg stajališta”.

O planu američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojnike iz Njemačke rekla je: “U Njemačkoj znamo da moramo trošiti više na obranu i u tom pogledu postigli smo znatno povećanje zadnjih godina i nastavit ćemo tako za naše vojne kapacitete”.

“Američki vojnici u Njemačkoj štite i Njemačku i europski dio NATO-a kao i interese Sjedinjenih Država”, dodala je.

Komentiraj