Merkel, Macron i May pozvali na dijalog kako bi se spasio iranski nuklearni sporazum

Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke pozvali su u nedjelju na novi dijalog kako bi se spasio iranski nuklearni sporazum, povodom četvrte obljetnice njegova potpisivanja, prenose agencije.

Britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su zabrinutost za sporazum iz 2015. koji “se sve više raspada zbog sankcija koje su nametnule Sjedinjene Države te odluke Irana da neće primjenjivati određene zahtjeve iz sporazuma”, prenosi dpa.

Američki predsjednik Donald Trump je prošle godine povukao Sjedinjene Države iz sporazuma te uveo nove sankcije Iranu unatoč prigovorima europskih saveznika i potvrdama međunarodnog nadzora da se Teheran pridržavao uvjeta sporazuma.

Teheran je ranije ovaj mjesec rekao da je započeo obogaćivati uranij iznad dopuštenih 3,67 posto utvrđenih sporazumom, a povećava i svoje zalihe nisko obogaćenog uranija iznad dogovorenog ograničenja.

Ograničenja su dogovorena kako bi se spriječila Islamska republika da izradi nuklearnu bombu u zamjenu za ukidanje sankcija.

“Smatramo da je došao trenutak da postupimo odgovorno i pronađemo put kojim ćemo prekinuti eskalaciju napetosti i nastaviti dijalog”, složili su su europski čelnici i dodali da su “znakovi volje za suradnjom hitno potrebni s obje strane.”

Iran je rekao kako je spreman održati pregovore sa Sjedinjenim Državama ako Washington ukine sankcije i vrati se sporazumu koji je napustio prošle godine.

“Oduvijek smo vjerovali u pregovore … ako ukinu sankcije, prekinu s nametnutim ekonomskim pritiskom i vrate se sporazumu, spremni smo istog trenutka pregovarati s SAD-om”, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju u televizijskom obraćanju, prenosi Reuters.

Sukob Washingtona i Teherana gotovo je izmakao kontroli prošli mjesec kada je Trump u posljednjem trenutku opozvao planirane zračne napade na Iran.

Komentiraj