MEDVED: “Moramo pronaći način kako zaštiti najranjivije u društvu i kako zaštititi žrtvu”

Ministar branitelaja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved u petak je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a izjavio kako će stranka nastaviti predano raditi za dobrobit branitelja. Poručio je da im je cilj pronalazak svih nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

“Nastavit ćemo predano raditi za dobrobit hrvatskih branitelja. Ostat ćemo ustrajni zagovornici zaštite njihova dostojanstva i čuvanja kulture sjećanja. Naš primarni cilj ostaje pronalazak nestalih osoba, jer to je naša obaveza prema njihovoj žrtvi i članovima njihovih obitelji”, istaknuo je Medved.

Naglasio je da će uložiti dodatne napore u odnose sa susjednim državama, kako bi došli do informacija vezanih za sudbine nestalih osoba. Najavio je da će raditi na donošenju zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Taj je zakon, dodao je, već pripravan te će, kada se za to steknu uvjeti, predložiti pokretanje procedure njegova donošenja.

Medved je naglasio da je to dug države prema nevinim žrtvama.

Ministar branitelja je komentirao i postupak bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na fotografiji pokazala srednji prst kao reakciju na izjave čelnika Demokratskog pokreta Miroslava Škore i Nine Raspudića vezano za pobačaj žena koje su silovane, izrazio žaljenje što se iz fokusa u cijeloj raspravi izdvaja žrtva, što se “ne smije dopustiti”.

“Žrtva uvijek mora biti u fokusu i odnos prema njoj moramo tako i tretirati. Ne možemo to podvoditi pod načelne i opće stavove. Moramo pronaći način kako zaštiti najranjivije u društvu i kako zaštititi žrtvu”, poručio je Medved.

Smatra i kako je Škoro, u svojoj izjavi da bi silovane žene koje su zatrudnjele tijekom zlostavljanja trebale s obiteljima dogovoriti što učiniti, pokazao elementarno nepoznavanje materije i neodgovoran odnos prema žrtvi.

Komentiraj