Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae od 4. do 12. svibnja

Autor:

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae, koji već trinaest godina predstavlja vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije, održat će se od 4. do 12. svibnja u Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu.
Po riječima producentice festivala Valentine Badanjak Pintarić, počeci festivala vezani su uz glazbeni repertoar uvjetovan tipom orgulja koje su zatekli ispravnima u tamošnjim župama, a to su uglavnom mali povijesni instrumenti na kojima se izvode stari majstori i barokna glazba.
“Vođeni idejom obnove i zaštite naših povijesnih instrumenata, festivalom smo široj publici predstavili bogatu orguljašku baštinu koja svjedoči tradiciju orguljanja staru dvjesto godina”, ustvrdila je najavljujući festival.
Naime, tradicija orguljanja u tom se kraju prati od 18. stoljeća, no brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili su zapuštene i potrebna im je hitna obnova.
Crkva Sv. Ivana Nepomuka, nova crkva u 220. godina staroj župi u Glini, gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna, nedavno je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji. Na njima će festival otvoriti sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin.
U crkvi Sv. Lovre orguljaši Katarina Javor i Krešimir Klarić četveroručno će pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer.
Tijekom sedam festivalskih dana u Sisku će se održati tri programa – u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira festival gostuje s koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na festivalskim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer.
Iz inozemstva dolazi i austrijski orguljaš David Boos, koji će nastupiti u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine.
U Martinskoj Vesi će se na izvornim Hefererovim orguljama obilježiti 30. godišnjica djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića, a festival će se zatvoriti koncertom dvaju zborova uz orgulje, u Ivanić-Gradu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.