Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae od 4. do 12. svibnja

Pixabay

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae, koji već trinaest godina predstavlja vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije, održat će se od 4. do 12. svibnja u Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu.
Po riječima producentice festivala Valentine Badanjak Pintarić, počeci festivala vezani su uz glazbeni repertoar uvjetovan tipom orgulja koje su zatekli ispravnima u tamošnjim župama, a to su uglavnom mali povijesni instrumenti na kojima se izvode stari majstori i barokna glazba.
“Vođeni idejom obnove i zaštite naših povijesnih instrumenata, festivalom smo široj publici predstavili bogatu orguljašku baštinu koja svjedoči tradiciju orguljanja staru dvjesto godina”, ustvrdila je najavljujući festival.
Naime, tradicija orguljanja u tom se kraju prati od 18. stoljeća, no brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili su zapuštene i potrebna im je hitna obnova.
Crkva Sv. Ivana Nepomuka, nova crkva u 220. godina staroj župi u Glini, gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna, nedavno je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji. Na njima će festival otvoriti sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin.
U crkvi Sv. Lovre orguljaši Katarina Javor i Krešimir Klarić četveroručno će pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer.
Tijekom sedam festivalskih dana u Sisku će se održati tri programa – u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira festival gostuje s koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na festivalskim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer.
Iz inozemstva dolazi i austrijski orguljaš David Boos, koji će nastupiti u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine.
U Martinskoj Vesi će se na izvornim Hefererovim orguljama obilježiti 30. godišnjica djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića, a festival će se zatvoriti koncertom dvaju zborova uz orgulje, u Ivanić-Gradu.

Komentiraj