Međunarodni dan zaštite životinja

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja bogat program na Bundeku

Međunarodni dan zaštite životinja će se obilježiti u subotu 6. listopada na zagrebačkom Bundeku.

U edukativno-zabavnom programu koji će trajati od 10 do 16 sati, sudjelovat će, među ostalima, Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak. Njihovi će edukatori podučavati građane kako štititi divlje životinje u gradovima te što podrazumijeva odgovorno držanje kućnih ljubimaca.

U sklopu velike međunarodne kampanje Vratimo divljinu’ kojom se potiče očuvanje biološke raznolikosti u urbanim područjima, Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt ‘Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama’. Ptice se najčešće sudaraju sa staklenim površinama, jer u letu ne vide razliku između stvarnosti i odraza u staklu. Iako većina njih preživi taj udarac, mnoge ptice na posljetku ugibaju zbog ozljeda, gubitka snage i izloženosti predatorima.

Edukatori Zoološkog vrta građanima će pojasniti kako to spriječiti te ih upoznati i s drugim divljim životinjama koje su rijetko vidljive, a žive u našem susjedstvu. To su lisice, zmije, ježevi, žabe, šišmiši… Posjetitelji će moći naučiti i kako za neke životinjske vrste izraditi kućice i hranilice.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba građane će na Bundeku upoznati s nekoliko pasa koji novi dom čekaju u Dumovcu. Djeca će moći oslikati lica i uključiti se u zanimljive radionice.

Pod vodstvom edukatora Životinjskog kutka izrađivat će životinje od plastelina, bojiti crteže pasa i mačaka te provjeriti znanje o držanju kućnih ljubimaca uz edukativnu vreću i posebne radne listiće.

Međunarodni dan zaštite životinja na Bundeku organizira Grad Zagreb. Događaj završava nastupom tamburaškog sastava ‘Gazde’ koji počinje u 14 sati.

Komentiraj