Međunarodna stajališta o ‘Jeruzalemskom pitanju’

Pixabay

Predsjednik Donald Trump odlučio je premjestiti veleposlanstvo Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u Jeruzalem i priznati taj grad za prijestolnicu Izraela i time se suprotstaviti stajalištu međunarodne zajednice i politici koju je desetljećima vodila njegova domovina.

Ujedinjeni narodi donijeli su 1947. plan o podjeli Palestine u u tri entiteta:  hebrejsku državu, arapsku državu te Jeruzalem kao “corpus separatum” (zasebno tijelo) pod posebnom međunarodnom upravom Ujedinjenih naroda.

Cionistički čelnici taj su plan prihvatili, ali arapski odbacili.

Nakon povlačenja Britanaca i prvog izraelsko-arapskog rata stvorena je 1948. godine država Izrael sa Zapadnim Jeruzalemom kao prijestolnicom, a Istočni Jeruzalem stavljen je pod nadzor Jordana.

Izrael je osvojio Istočni Jeruzalem u Šestodnevnom ratu 1967. i pripojio ga. Zakonom iz 1980. potvrdio je status Jeruzalema kao “vječne i nedjeljive prijestolnice” Izraela.

Izraelsko stajalište

Izraelska vlada podsjetila je na to svoje stajalište u utorak izjavom: “Jeruzalem je prijestolnica židovskog naroda već 3000 godina, a Izraela 70 godina. To vrijedi za cijeli Jeruzalem, Zapadni i Istočni, za “ponovno ujedinjeni grad”.

Palestinsko stajalište 

Palestinska vlast, koja službeno zastupa Palestince pred međunarodnom zajednicom i pred Izraelom, zahtijeva da Istočni Jeruzalem bude glavni grad buduće neovisne Palestinske države. Islamistički pokret Hamas  ne priznaje državu Izrael te jasno zahtijeva da Jeruzalem bude glavni grad buduće Države Palestine.

Stajalište Sjedinjenih Država

Godine 1995. američki Kongres prihvatio je zakon o veleposlanstvu u Jeruzalemu kojim poziva SAD da preseli svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, “glavni grad Države Izrael”.

Taj je zakon obvezujuć za američku vladu. No jedna njegova odredba omogućuje predsjednicima da odgode njegovu provedbu na šest mjeseci. Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama sustavno su aktivirali tu odredbu svakih šest mjeseci.

Trump je to također učinio prvi put u lipnju 2017., protiv svoje volje.

Stajalište međunarodne zajednice

Stajalište međunarodne zajednice nije se desetljećima mijenjalo. UN ne priznaje izraelsku aneksiju Istočnoj Jeruzalema i smatra taj dio grad okupiranim teritorijem. UN je izraelski zakon iz 1980. proglasio kršenjem međunarodnog prava.

UN smatra da se o konačnom statusu Jeruzalema trebaju dogovoriti sve strane.

Međunarodna vizija koja je najšire prihvaćena predviđa da Jeruzalem bude glavni grad Izraela i neovisne buduće Države Palestine.

Rezolucija 478 koju su Ujedinjeni narodi donijeli 1980. poziva sve zemlje koje imaju diplomatsku misiju u Jeruzalemu da se iz toga grada povuku. Trinaest zemalja (Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Haiti, Nizozemska, Panama, Urugvaj i Venezuela) preselilo je svoja veleposlanstva u Tel Aviv gdje se već nalaze veleposlanstva drugih zemalja.

Komentiraj