Međimurje je jedina hrvatska županija certificirana kao održiva turistička destinacija

Autor:

TZ Međimurske županija

Međimurje će rado primiti goste koji žive po jednakim pravilima kao domaćini, a to su ekologija i održivost kao prioriteti u čijem duhu ova jedinstvena regija jamči kompletan turistički i gastronomski doživljaj – i to pod sloganom doŽIVI ZELENO

Doći u Međimurje garancija je boravka u zaštićenoj prirodi, hrane i pića iz lokalnih, ekoloških izvora, vožnju biciklom po najgušćoj mreži uređenih biciklističkih ruta u Hrvatskoj. Ili cijelo Međimurje prijeći hop on hop of autobusima koji su međimurski raritet. Puno je toga u Međimurju o čemu se malo zna jer Međimurska županija teži kvaliteti na uštrb kvantitete. Pa će Međimurje rado ugostiti, a brojke su i više nego dobre, goste koji žive po jednakim pravilima kao domaćini. A to su ekologija i održivost kao prioriteti, u duhu kojih Međimurje jamči kompletan turistički doživljaj.

Međimurje, županija koja se promovira pod sloganom doŽIVI ZELENO, taj slogan i živi. Županija na krajnjem hrvatskom sjeveru prva je regija u Hrvatskoj i tek četvrta u Europi certificirana Green destination certifikatom i jedina je europska regija triput nagrađena priznanjem EDEN – European Destination of Excellence. Prvi put još 2007. godine, kad su se rijetke destinacije prioritetno posvećivale održivosti, županija je dobila nagradu za održivi turizam u ruralnom prostoru, devet godina kasnije, 2016., za turizam i lokalnu gastronomiju te 2019. godine za wellness i zdravstveni turizam. Povezanost Međimuraca i ekologije poznata je ne samo na europskom, nego i na svjetskom nivou i Međimurska županija prva je u Hrvatskoj pozvana u članstvo globalne asocijacije za promociju održive poljoprivrede i održivosti Bio District. Zato se u Međimurju jede i pije, prema ETIS istraživanju, 70% domaćih proizvoda s lokalnih OPG-ova. Gastro kultura je na visokoj razini, zajedno s visokokvalitetnim, nagrađivanim vinima. S osvojenih 35 Decantera dvije godine zaredom, međimurska Vinska cesta po hektaru je vinograda najnagrađivanija vinska cesta u Europi. Međimurski pružatelji turističkih usluga spremno su prihvatili ovakav razvoj turizma i zato je ista razina kvalitete zajamčena u svim objektima. Svi se oni električnom energijom napajaju iz održivog izvora, hidrocentrale. Zbog svega će upravo Međimurci, zasad 15 objekata, biti prvi komercijalni ponuđači turističkih usluga s Good Travel certifikatom. Najveći turistički subjekt, Terme sv. Martin, jedine su u Hrvatskoj višestruko nagrađivane EU Ekolabel certifikatom za održivo i društveno odgovorno poslovanje. Vrijedan certifikat i opet jedini u Hrvatskoj za kategoriju obiteljskog smještaja, ima i ruralna kuća za odmor Lina iz Pleškovca. Međimurje je inače čak četiri puta nagradio časopis Financial Times kao malu regiju budućnosti za strategiju privlačenja investicija.

Međimurje svijetu nudi razigrana i lagana mlada vina i iznimne dragulje s najukusnijim nektarima u predikatnim vinima uzgojenima u neponovljivoj pejzažnoj čipki. FOTO: TZ Međimurske županija

 

Puno je toga što Međimurje nudi, u čemu prednjači, ima pionirski status i prepoznato je u svijetu. Izdvojit ćemo samo one manje poznate.

– Druga je regija, odmah iza Ličko-senjske županije, po postotku zaštićene prirode u odnosu na površinu.

– Međimurska popevka uvrštena je na listu UNESCO-a zaštićene nematerijalne svjetske baštine

– Etnomuzikolozi su zapisali preko 20 tisuća međimurskih narodnih pjesama, što je apsolutni rekord po broju stanovnika, na svakog petog dolazi jedna pjesma.

– Međimurje ima najgušću mrežu uređenih biciklističkih ruta u Hrvatskoj, čak 888 km na 750 km2 površine, među kojima su i poznate međunarodne rute – EuroVelo 13, Amazon of Europe bike trail, Drava ruta, Mura ruta, Cycle in a network i Happy bike.

– Međimurje je prva i za sada jedina hrvatska Europska regija sporta.

 

Zahvaljujući svemu tome, Međimurje je prepoznatljiva destinacija modernom gostu koji cijeni održivost i ekologiju. Na lanjskim je Danima turizma Međimurska županija dobila nagradu za Najuspješniju destinaciju održivog, pametnog i inovativnog turizma. Nagradi je zasigurno pridonio i Ekomuzej za prostor cijele županije, kao integrirani i održivi kulturno-turistički proizvod koji će prvi u Hrvatskoj biti certificiran Good Travel certifikatom za održivost. Kako bi svi koji to žele mogli doći u Međimurje, županija provodi europski projekt Spaces 4all kojim će se značajno unaprijediti dostupnost sadržajima svim skupinama s posebnim potrebama.

Nagradi za Najuspješniju destinaciju održivog, pametnog i inovativnog turizma zasigurno je pridonio i Ekomuzej na petnaest izvornih baštinskih lokaliteta. FOTO: TZ Međimurske županija

 

I namjerno ostavljen za kraj, prekrasan Mađerkin breg s raritetnim vidikovcem Gorička svirala, jedine svjetske orgulje koje osim što muziciraju na vjetar, na njih se mogu prikopčati i klavijature te koncertirati pomoću mijeha koji upuhuje zrak, rajski je kutak Štrigovskog kraja, gdje se, kažu, zemlja zaljubila u nebo. S vidikovca visokog 27 metara pruža pogled na pet zemalja, ali ono što plijeni pogled su nepregledni trsovi rodne vinove loze koji Mađerkin brijeg čine jednom od najljepših kontinentalnih vizura u Hrvatskoj.

OSJETI DUH MEĐIMURJA!

Iako je od davnih vremena samozatajni međimurski čovjek primarno živio pod znakom skromnosti u radu i preživljavanju na zemlji, uvijek je pronalazio način i vrijeme za vještinu izrade uporabnih predmeta, kinča, igru, popevku i mnoga druga baštinska blaga i bogatstva. Ta su blaga očuvana do danas i čine bogatstvo koje Međimurci s ponosom predstavljaju svojim gostima koji su prije svega dobrodošli putnici namjernici, a ne tek turisti. Međimurje je jedna od najbogatijih regija Hrvatske prema broju zaštićenih nematerijalnih baštinskih vrijednosti u odnosu na broj stanovnika. Doživite ih u mreži Ekomuzeja Međimurje na petnaest izvornih baštinskih lokaliteta. Obilaziti ih možete i hop on hop off autobusom.

Zbog odličnih uvjeta, sportskog ozračja i pitoresknog krajolika, Međimurje je proglašeno Europskom regijom sporta. FOTO: TZ Međimurske županija

 

URONI U ZDRAVLJE!

Terme Sveti Martin, prvi healthiness resort u Europi, oaza je mira koja se nalazi okružena pitoresknom prirodom u srcu Međimurske vinske ceste.

Healthiness označava kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja tijela, uma i duše u ravnotežu. Na više od 27 hektara zelenog imanja terme su skriveni kutak za savršeni odmor u sredini netaknute prirode, u kojem svaki gost raspolaže s 1000 kvadratnih metara samo za sebe. Suština Terma Sveti Martin temelji se na skladnoj filozofiji dr. Rudolfa Steinera, začetnika antropozofije, koja se provlači kroz sve aspekte resorta. Posjeduju biodinamički vrt s biljkama uzgojenim prema strogim načelima biodinamičke poljoprivrede, a gosti ih mogu sami nabrati u vrtu. Svježa hrana u restoranima priprema se svakodnevno od namirnica lokalnih proizvođača. Organska arhitektura unutarnjih bazena prati nježne i valovite linije brežuljkastog krajolika. Koncept resorta u kontekstu „Svijeta zdravih užitaka“ nastao je u skladu s filozofijom u kojoj su um, duša i tijelo u ravnoteži radi održavanja zdravlja i kvalitetnog života.

Međimurje je prva regija u Hrvatskoj i tek četvrta u Europi s certifikatom Green Destination, a ima i trostruko priznanje EDEN – European Destination of Excellence. FOTO: TZ Međimurske županija

 

ŽIVI U POKRETU!

Međimurje živi u pokretu. Većina žitelja bavi se nekom vrstom rekreacije ili sportom. Na raspolaganju im stoji mnoštvo igrališta, dvorana i borilišta za rekreativni i profesionalni sport. Zbog odličnih uvjeta i sportskog ozračja Međimurje je proglašeno Europskom regijom sporta. Zahvaljujući svom raznovrsnom pitoresknom krajoliku i odlično uređenoj biciklističkoj infrastrukturi, regija je stvorena za bicikliste. Usponi na blage vinorodne brežuljke nude izdašne nagrade u vidu sjajnih vizura, ali i ozbiljne visinske izazove za sve željne jačeg znojenja. Nizinske rute uz rijeke Muru i Dravu pogodne su za obitelji i pojedince željne laganog bicikliranja iz čistog užitka, ali i sve one koji love svaku sekundu brzinskih izazova.

Ako se pak želite dubinski povezati s prirodom, upoznati lokalne ljude i učiniti puno dobrog za svoje zdravlje kreni cipelcugom po Međimurju. Cipelcug je popularni međimurski izraz za pješačenje, a reljefno raznovrsni krajobraz Međimurja i staze kroz njega nude mnoštvo zanimljivih, lakših i težih ruta za rekreativno pješačenje.

Međimurje je čak četiri puta nagradio časopis Financial Times kao malu regiju budućnosti za strategiju privlačenja investicija

 

OKUSI MEĐIMURJE!

Međimurje je najmanja vinska regija na krajnjem sjeveru Hrvatske. Međimurje svijetu nudi razigrana i lagana mlada vina te iznimne dragulje s najukusnijim nektarima u predikatnim vinima. Neponovljivu pejsažnu čipku gornjeg Međimurja na 300 mnv kreiraju mala brda sa zaobljenim vrhovima, vijugavi puteljci, idilična sela i stotine tisuća brižno njegovanih trsova. Tu možeš upoznati obitelji u čijim vinogradima i podrumima, s puno strasti i umijeća nastaju atraktivni mirisi, osvježavajući okusi i sjajne arome bijelih i crvenih sorti čiju vrijednost potvrđuju najvažnija svjetska priznanja. Prednjače sauvignon, silvanac zeleni, pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti i pušipel – kralj vinskih sorti Međimurja.

Rajski kutak štrigovskog kraja je Mađerkin breg s vidikovcem Gorička svirala, jedinim svjetskim orguljama koje muziciraju na vjetar, ali i pomoću mijeha koji upuhuje zrak. FOTO: TZ Međimurske županija

 

Međimurci se s pravom ponose svojom gastronomijom. Impresije gostiju koje se mogu čitati u knjigama utisaka mogle bi se sažeti u ovih nekoliko rečenica:

“Rado se vraćamo na mjesta za koja nas vežu ugodna sjećanja. Kad se upozna i doživi Međimurje, sjeverna Mezopotamija Hrvatske, srce je puno i zove na još. Vratit ćemo se s prijateljima, jer se u zemlji jedinstvenog črnog bučinog ulja, mesa ‘z tiblice, riječnog smuđa, impresivnih vina i međimurske gibanice, u pedesetak ambijentalnih gostionica, seoskih turizama i restorana znalački pripremaju jutarnja, podnevna i večernja jela po autohtonim i novim recepturama koje u mozaičnom zbiru kreiraju okuse koji su nas osvojili.”

 

Naglašenije se zove u restorane s istaknutom prestižnom oznakom “Međimurski gurman” koja jamči više standarde poznavanja i pripreme namirnica, promišljene jelovnike i vinske liste, ophođenje s gostima i viši razred uređenja interijera. Osvajanje elitnog priznanja EDEN – Europske destinacije izvrsnosti u domeni enogastronomije najvjerodostojnija je pozivnica u raj “med dvemi vodami”. Međimursku kulinariku prožima nekoliko karakteristika. Tradicionalna jela spravljaju se uvelike s mlijekom, suhim mesom i obiluju povrćem. Međimurci vole jesti grah, krumpir, zelje, grah s kiselim zeljem, hajdinu kašu. Tipična mesna jela su ona od svinjetine, peradi i divljači te riječne ribe koja se peče umočena u kukuruzno brašno. Preferira se kravlje i kozje mlijeko te sir.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.