Pixabay

MEDIJI Treći Kanađanin pritvoren u Kini

Treći Kanađanin je pritvoren u Kini, izvijestile su kanadske novine National Post u srijedu, pozivajući se na kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying, rekao je novinarima u Pekingu da nije upoznat s izvješćem.

Dva Kanađanina, bivši diplomat Michael Kovrig i biznismen Michael Spavor pritvoreni su nakon što je kanadska policija prvog prosinca uhitila Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huawei-a.

Ured za globalna pitanja u Kanadi rekao je za National Post da su bili upoznati s pritvaranjem, ali nisu otkrili detalje, niti sugerirali povezanost s pritvaranjem Meng.

Novine nisu identificirale treću pritvorenu osobu, ali je izvor koji je pričao s obitelji te osobe rekao za novine da osoba nije ni diplomat ni poduzetnik.

Veleposlanstvo Kanade u Pekingu nije odmah komentiralo slučaj, kako je zatraženo emailom.

Kanadska vlada priopćila je da nema izričite poveznice između uhićenja Meng i pritvaranja Kovriga i Spavora.

No, zapadni diplomati stacionirani u Pekingu i bivši kanadski diplomati vjeruju da su pritvaranja pokušaj odmazde Kine, učinjena ‘milo za drago’, kao odgovor na uhićenje Meng.

Američki tužitelji optužuju Meng za prijevaru multinacionalnih banaka u financijskim transakcijama povezanim s Iranom, zbog čega su banke pod rizikom kršenja američkih sankcija.

Kćer osnivača Huawei-a tvrdi da je nevina. Puštena je na slobodu uz jamčevinu.

Kina je opetovano pozivala Kanadu da ispravi pogrešku i oslobodi Meng inače će se suočiti s neodređenim posljedicama.

Kovriga i Spavora istražuju zbog sumnje u dovođenje opasnosti sigurnosti Kine, navode iz kineske vlade.

Komentiraj