Medicinska sestra: “Naći ćemo vremena za sve pacijente, ali ovo neće tako lako proći”

Ivana Suton, medicinska sestra u Covid bolnici KB Dubrava i predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, otkrila je za N1 kakva je situacija u bolnici, ali i općenito u njihovoj profesiji.

“Prema pravilniku pet medicinskih sestara trebalo bi biti na jednog bolesnika na intenzivnom liječenju. Mi to nismo poštovali ni prije jer nismo mogli. U KB Dubrava trenutno ima oko 850 zaposlenih medicinskih sestara. Dio njih otišao je u druge kuće, ali je i iz drugih došla pomoć”, otkrila je Ivana Suton i objasnila: “Jedna sestra brine o broju bolesnika ovisno o epidemiološkoj situaciji. U stacionarni dio ne možemo staviti 10 sestara jer ih nema, a tom trenutku možda nema ni potrebe. Ide se po principu preraspodjele kadra, koordinatori prateći epidemiološku situaciju raspoređuju kadar.”

Suton ističe da su ranije medicinske sestre u KB Dubrava pokrivale sve bolničke djelatnosti, no sad se od njih se ne može očekivati da mogu sve zbrinuti covid bolesnike, što zbog dobi, godina staža, neke su u drugim kućama… “Dobili smo ono što je bilo najpotrebnije, a to je jedinica intenzivnog liječenja. Od 13. 11. postoji zaseban odjel kojeg zbrinjavaju kolege s KBC-a sa svojim djelatnicima.”

Zbog pandemije u Dubravi je došlo do reorganizacije prostora pa je u prostoru koji je nekad bio soba za buđenje, sad mjesto za pacijente na respiratoru. Suton smatra da ima dovoljno sestara s tavim pacijentima, no ističe: “Ne možete u tu sobu staviti samo dvije sestre. Treba ih barem pet, no i to je malo, ali u ovom trenutku ne možemo više.”

Umiruje javnost koja strahuje od prevelikog priljeva teških bolesnika, a posljedično od zagušenja zdravstvenog sustava zbog kojeg se mogu zanemariti druge bolesti. Suton ističe da će biti vremena za sve pacijente jer se služba organizira po složenosti poslova: “Neće se dozvoliti da nema vremena. Postoje odjeli, može se s jednog kolegica zbog potrebe preseliti na drugi odjel. Podijeljeni smo u smjene, ujutro je najveća potreba za kadrom.”

Izazov je usklađivanje privatnog i profesionalnog života. “Dobro se nosimo s tim”, kaže Suton i dodaje: “Nema u bolnici osobe koja nije dala dio sebe. Smjene su posložene. Ja sam kirurška sestra, radim u operacijskoj sali. Jučer ujutros sam radila s covid bolesnicima na odjelu, a danas popodne u sali s istim pacijentima. Mora se pratiti dinamika posla, prilagoditi se, biti spreman na poziv, reorganizaciju… Mijenja se privatni život, moramo imati podršku, biti kolegijalni i tolerantni.”

Potvrđuje da od ožuja bilježe mali odljev sestara, no to je uglavnom vezano uz činjenicu da su otišle u drugu kuću ili mirovinu. “Nisam čula da netko psihički nije mogao podnijeti posao. Ako je bio taj problem, nije ga javno rekao. Inače u ovom periodu u svim kućama je najveći odljev jer je to period za mirovinu”, objasnila je.

Kaže da je u bolnici bilo nesuglasica, no i da se sada osjete promjene. “Kao sindikalni povjerenik čekam da sjednemo za stol i dogovorimo se. Svim zaposlenicima u primarnom respiratornom centru dodijeljen je maksimalan koeficijent od 28% u kolektivnom ugovoru pa je to sad pomak. Dalje ćemo vidjeti”, rekla je Suton i dodala da, koliko zna, svi prekovremeni su plaćeni.

Komentirajući psihološki pritisak Suton kaže: “Smrt je bila sastavni dio naše svakodnevnice i prije covida, a i sad je. Na svakog ostavlja trag, a kako se tko nosi s tim, ovisi o osobi, karakteru, tako da teško je to. No zadovoljstvo je kad imate bolesnika na respiratoru, poboljša mu se stanje pa dobijete informaciju da je bolje i da je preseljen na odjel. To daje nadu za bolje i da dajemo maksimum. Nadamo se da će ta epidemiološka situacija početi padati, da nas ljudi neće trebati i da ćemo se u dogledno vrijeme vratiti svakodnevnom životu.”

Istragu u KB Dubrava nije htjela komentirati, a o mogućem cjepivu kaže: “I cjepivu će trebati vrijeme da učini svoje. Pratila sam po medijima i svjetska istraživanja, mislim da će trebati proći jedno vrijeme da se pokažu rezultati i sigurno još jedno godinu dana neće baš to tako lako proći.”

Komentiraj