MAY KONZERVATIVCIMA “Budimo jedinstveni”

epa

Britanska premijerka Theresa May pozvala je u nedjelju svoju stranku da bude jedinstvena i podrži njezin plan za izlazak iz Europske unije, poručivši svojim kritičarima da se sporazum o slobodnoj trgovini koji oni traže nalazi u samom srcu njezinih prijedloga.

Na početku godišnjeg kongresa Konzervativne stranke, koji će vjerojatno biti buran, Mayine planove ponovno su napala dvojica bivših ministara. Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson ocijenio je da su “poremećeni”.

EU je nedavno odbacio dijelove tzv. plana iz Chequersa no May to nastoji prikazati u pozitivnom svjetlu i ističe da je spremna razmotriti stajališta EU-a.

“Poruka mojoj stranci je budimo jedinstveni i postignimo najbolji dogovor za Britaniju”, kazala je za BBC u Birminghamu.

“U srcu plana iz Chequersa nalazi se sporazum o zoni slobodne trgovine, zona slobodne trgovine i neometana trgovina… Chequers je u ovom trenutku jedini plan na stolu koji provodi u djelo referendum o Brexitu… i ostvaruje očekivanja ljudi Sjeverne Irske.”

May nije dala naslutiti da je spremna popustiti u pogledu svojeg plana, nazvanog po njezinoj seoskoj rezidenciji gdje je u srpnju postigla dogovor o Brexitu sa svojim ministrima, unatoč sve jačim kritikama da njezini prijedlozi nisu dobri.

Johnson, koji je izišao iz vlade nakon tog dogovora, ocijenio je da su njezini planovi “poremećeni” i napao premijerku što ne vjeruje u Brexit.

“Za razliku od premijerke, ja sam vodio kampanju za Brexit”, rekao je Johnson, koji je favorit u kladionicama za Mayina nasljednika, za Sunday Times.

“Za razliku od premijerke, ja sam se borio za to, ja u to vjerujem, mislim da je ispravno za našu zemlju i mislim da ovo što se sada događa, nažalost, nije ono što je ljudima obećano 2016.”

Bivši državni tajnik za Brexit David Davis, koji je kao i Johnson podnio ostavku zbog plana iz Chequersa, smatra da je on “jednostavno pogrešan”, ali ipak vjeruje da postoje 80-90 postotni izgledi da će vlada postići dogovor s EU-om.

May nije željela komentirati Johnsonov intervju i nije ga niti izravno spomenula u razgovoru za BBC. No oštro je odgovorila.

“Ja zaista vjerujem u Brexit”, kazala je.

“Ali zaista vjerujem u provedbu Brexita na način koji poštuje referendum i glasove britanskog naroda štiteći istodobno našu uniju, radna mjesta i osiguravajući da Brexit bude uspješan radi budućnosti.”

I za to je dobila stanovitu potporu.

Ruth Davidson, čelnica škotskih konzervativaca, kazala je kako i dalje vjeruje da će May postići dogovor s EU-om, dok glavni tajnik Konzervativne stranke Brandon Lewis smatra da bi May mogla voditi stranku i na idućim izborima 2022.

Komentiraj